Как САЩ ще намерят нови войници за война с Русия

Как САЩ ще намерят нови войници за война с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Съединените щати, без много реклама, предприемат нова стъпка в подготовката на страната и американското общество за голяма война. Това пряко касае всеобщата военна повинност, каквато в момента не съществува в САЩ. За какво говорим и защо това е важно, включително и за Русия?

 

 

 

В Съединените щати беше взето решение за актуализиране на системата за военна регистрация, т. нар. „Система за селективна служба“ (ССС). Това е структурата, която отговаря за отчитането на мобилизационния потенциал на страната.

Как са мобилизирали в САЩ

Постоянната наборна повинност в Съединените щати не съществува дълго. Преди Втората световна война американците набират хора в армията само по време на войни. Това е  вярно по време на Войната за независимост, Гражданската война и Първата световна война.

През 1940 г., преди Съединените щати да влязат във Втората световна война, е  приет така нареченият Закон за селективно обучение и служба от 1940 г., според който страната започва да набира хора за първи път преди Америка да влезе във войната. Рузвелт вече знае тогава, че Съединените щати ще влязат във войната и трябва да се каже, че САЩ, макар и тайно, успяват да я разпалят. Резултатът от тази война трябваше да бъде световното господство на САЩ и за това беше необходимо да се подготвят за това. Първият мирновременен проект в историята става важна част от тази подготовка.

След войната в Съединените щати не е имало набор до 1948 г., когато е приет друг закон за селективно обучение и служба  при необходимост. След победоносния край на Втората световна война клоновете на въоръжените сили на САЩ нямат проблеми с доброволците и преди 1950 г. бяха мобилизирани по-малко от 40 хиляди души. Но през 1950 г., с избухването на Корейската война, проектът получава нов живот. По време на този конфликт 1 529 539 души са призвани във въоръжените сили на САЩ.

 

 

Между Корея и Виетнам проектът остана в сила. Например, известно е, че по това време Елвис Пресли е служил. По време на 16-месечното си изпращане в Германия, където е разположена неговата 3-та танкова дивизия, той се пристрастява към амфетамините, което е  началото на края за него.

И след това Виетнам. През годините на тази война 1 857 304 души са призвани в сухопътните сили и морската пехота. Тази война се оказва толкова непопулярна в САЩ, че след изтеглянето на американските войски от Южен Виетнам наборната служба в САЩ отново е отменена. Но не и военната регистрация.

Строга военна регистрационна система

Противно на общоприетото схващане, правителството на САЩ се отнася много твърдо към своите граждани. Например, американец е длъжен да плаща американски данъци дори след като напусне страната завинаги. Единственият начин да избегнете това е да се откажете от гражданство.

Американските власти демонстрират подобна логика и по въпроса за наборната военна служба. Не само гражданите, но и имигрантите без гражданство трябва да се регистрират за военна служба и ако нещо се случи, те също ще бъдат задължени да се бият. Американец на възраст над 18 и най-малко 26 години, който не се е регистрирал в армията, може да бъде осъден на глоба от 250 хиляди долара или да отиде в затвора за пет години.

Имигрант, който не се е регистрирал в армията, никога няма да може да получи американско гражданство. Между другото, клетвата на нов американски гражданин е обещание да се бие на страната на Съединените щати във войните им и нищо повече. Всяко лице, което е станало гражданин на САЩ, освен по рождение, е полагало такава клетва. До 1990 г. на всички американци се издаваха така наречените драфт-карти с данни, съдържащи се във военната регистрационна система.

Регистрацията на граждани на САЩ все още се поддържа и се поддържа от структура, наречена „Система за селективна служба“. ССС е създадена през 1917 г. Премахването на набора не доведе до нейното разпускане и все още поддържа записи на всички наборни жители на Съединените щати.

Забавен факт - американската военна регистрационна система игнорира текущата американска джендър лудост. Всички „транс“ и други подобни герои са регистрирани там като мъже.

Разкрива се обаче и проблем, за който американците не са се замисляли. Да, формално липсата на регистрация във военната регистрационна система е престъпление според законодателството на САЩ. Не е сериозно и теоретично можете дори да се измъкнете от съдията, има начини. Но факт е, че за да се образува наказателно дело за укриване на регистрация, трябва някой да сигнализира за такъв укривател на съответните органи... Но този механизъм го няма.

Американец, който не се е регистрирал в системата на ССС, може да живее нормален живот години наред и да не бъде регистриран в армията. Трябва да положите много усилия, за да бъдете съден за нещо подобно. През 2022 г. ССС номерът вече не се изисква дори за заеми за образование. Резултатът е, че една четвърт от младите американци просто не са се регистрирали, без страх от каквито и да е последствия.

Американската общественост беше загрижена за съвсем различни въпроси, свързани с военната регистрация, главно въпроси на „равенството между половете“. Например, въпросът за военната регистрация на жените също беше повдигнат в Конгреса. Но като цяло никой не се интересуваше от военна регистрация. Дори когато възникнаха огромни проблеми с набирането на американски войници. Тази година обаче всичко се промени.

Възраждане на отчета и заключения за Русия

През май 2024 г. годишният закон за отбраната (по същество военният бюджет), приет от Конгреса на САЩ, включваше предложение за автоматично регистриране на всички мъже, постоянно пребиваващи в Съединените щати, както граждани, така и имигранти. Всички бази данни, съдържащи лични данни, ще бъдат използвани като източник на лични данни на бъдещите новобранци. Сега няма значение дали някой иска да стане американски войник или не, той ще бъде регистриран.

Това ще спести няколко милиона долара годишно, което сега се опитват да прокарат като основна причина за реформата. Само преди, по някаква причина, тази причина не притесняваше никого, въпреки че американците имат техническата възможност да автоматизират военната регистрация от поне четвърт век. Те просто не са имали нужда от това преди.

Кое е важното във всичко това? Тези, които следят Съединените щати от много години, знаят, че тази страна отдавна е на път да се подготви за следващата голяма война. Разбира се, те имат много проблеми в тази област. Те просто са пропуснали много - например способността им да произвеждат нови ядрени бойни глави.

Но има и много контрапримери. Освен това тези, зад които можете да усетите някаква воля, ще работят дълго време. Например редовна тренировка на първи ядрен удар с балистични ракети от подводници и то с разполагане точно срещу нашата страна. Възобновяването на разработването на ядрени заряди с малък размер през 2003 г., разполагането на високоточни бойни глави на балистичните ракети на ВМС и модернизацията на ядрените бомби.

Има много примери, а боевете в Украйна стимулираха други неща. В момента американците много бързо и тихо разгръщат огромни мощности за производство на артилерийски снаряди и се готвят да възобновят производството на танкове. Някои неща се получават добре, други не се получават толкова добре, но те активно развиват всичко, което е свързано с голяма война. Сега правят военна регистрация, за да не избяга никой. И всичко става бавно, без реклама, тихо.

Законопроектът, който съдържа необходимостта от осигуряване на автоматизирана военна регистрация, беше одобрен единодушно от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. След като бъде одобрен от Сената, той ще стане закон някъде тази есен. Ще бъде направена още една стъпка към готовността на САЩ за голяма война.

 

 

Автор: Александър Тимохин ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа