С авиацията на НАТО се приключва? Набелязани са мишените в Украйна за крилатите ракети Х-101 с касетъчни бойни глави

С авиацията на НАТО се приключва? Набелязани са мишените в Украйна за крилатите ракети Х-101 с касетъчни бойни глави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Крилатите ракети Х-101 с касетъчни бойни глави ще унищожават украинската авиация

Украинските медии вече разпалиха сериозна паника, по повод на това, че на 7 юни руска крилата ракета Х-101 с касетъчна бойна глава е поразила военни обекти на украинските въоръжени сили.

 

 

 

Първата бойна глава си остава класическата осколочно-фугасна, ала втората вече е касетна, пишат наблюдатели на изданието. Предполага се, че руската армия ще използва Х-101 и в бъдеще за атаки на украински летища.

За какво става дума?

„Продуктът“ X-101 е стратегическа крилата ракета, разработена с помощта на технологии за намаляване на радарната сигнатура. Неговите носители са “бомбардировачите – „стратези“ Ту-160 и Ту-95МС. Максималният обсег на X-101, според откритата информация, е 5,5 хил. км. Също така е възможно да промените маршрута на ракетата директно по време на полет. На теория тази ракета е способна да унищожава и движещи се цели.

Използването на Х-101 (в „ядрената версия“ е с индекс Х-102) с нова бойна глава може да коригира тактиката на руската военна авиация при нанасяне на удари и в бъдеще да повиши (в пъти!) тяхната ефективност при използване срещу различен брой нови типове цели, които преди са били недостъпни за гарантирано унищожаване.

Защо се наложи използването на тази ракета?

В арсенала на руските въздушно-космически сили и ракетните войски на Русия все още не бяха включени ракети с касетъчни бойни глави и обсег на полета над хиляда километра. Възможностите на „Искандер-М“ бяха ограничени до 500 километра и позволяваха от Белгородска област да се поразяват украински военни цели близо до Киев, в района на Полтава и в района на Житомир. Но X-101 дава възможност да се поразяват цели в цяла Украйна без изключение.

Много е вероятно тази ракета с касети сега просто да се „тества“ преди появата на самолетите на НАТО - Mirage 2000-5 и F-16 - на летищата на Незалежная. По време на предишни нападения на украински летища бяха необходими до десет ракети с въздушно или морско базиране, за да се унищожат максимален брой самолети на ВВС в една зона за паркиране.

 

 

X-101 с касетъчна бойна глава може да намали това число 3-5 пъти. Като се има предвид, че в Украйна се използват от порядъка на поне петнадесет военни летища, тази икономия може да се окаже достатъчно съществена и полезна.

Приложението на Х-101 с касетъчна бойна глава

Комбинацията от касетъчна бойна глава с осколочно-фугасна бойна глава или т.нар. тандемна "касета" осигурява много допълнителни тактически възможности. Например, по време на удар по авиобази на ВСУ в тила на Украйна, разполагането на касета с осколъчни или осколочно-кумулативни суббоеприпаси може да се извърши над открита стоянка на самолети за унищожаването им.

След това ракетата с останалия осколочно-фугасен пълнеж може да продължи полета си до съответната друга цел: склад за оръжия на самолети, склад за гориво или друго съоръжение. Разстоянието между обектите може да достигне до 150 километра.

Също така бойните елементи Moтив-3M могат да се използват като суббоеприпаси, тъй като имат висока точност на унищожаване след излизане от касетите. Е, не може да се изключи, че за по-плътно поле на унищожение могат да бъдат избрани и други увреждащи елементи.

Досие

Х-101 е стратегическа крилата ракета, разработена в Руската федерация. Той има голям обсег на полет до 5500 км и е способен да променя целта по време на полета си. Ракетата е снабдена с касетъчна бойна глава, което й позволява да поразява няколко цели едновременно. Това прави X-101 ефективно оръжие срещу широк спектър от цели, включително военни летища и други критични съоръжения.

За изстрелване на ракетата Х-101 се използват самолети Ту-160 и Ту-95МСМ.

Характеристики:

Максималният пробег е от 3000 до 5500 км.

Скорост - до 720 км/ч.

Тегло - приблизително 2400 кг.

Масата на бойната глава е 960 кг.

Дължина - 7,4м.

 

 

 

 

Автор: Дмитрий Плотников ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа