Украйна не успя да се пребори за Глобалния юг на срещата в Швейцария

Украйна не успя да се пребори за Глобалния юг на срещата в Швейцария
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

В четвъртък (13 юни) бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва кацна в Женева на път към Италия за срещата на Г-7. Той беше желан гост и в Швейцария за мирната конференция, организирана от Украйна съвместно с швейцарските власти, но няма да се върне 48 часа след своето кацане там, пише в коментар Bloomberg.

 

 

 

Бразилия, Китай, Южна Африка и повечето страни от Глобалния юг отказаха да участват в срещата в Швейцария. Медийни публикации сочат, че Бразлия и Китай готвят собствена инициатива за мир, където ще поканят и Русия, и Украйна. Външният министър на Китай Ван И коментира, че до момента в нея участие са потвърдили 26 държави.

Нещо повече - според източници на Ройтерс Китай не просто отказва да участва в срещата на Украйна, но е имало срещи с посланици на трети страни в Китай, на които Пекин е настоявал за нейния бойкот. И става дума точно за държавите от Глобалния юг, разказват дипломати, пожелали анонимност, пред агенцията.

Швейцария съобщи в началото на юни, че са отправени 160 покани за участие в конференцията и потвърждение е получено от 90 държави и организации, като повечето ще бъдат представени на най-високо държавническо ниво. САЩ ще бъдат представени от вицепрезидента Камала Харис, въпреки че Джо Байдън само ден преди това все още е в Европа на срещата на Г-7. Китай обаче се отказа от участие, въпреки че интереса, който прояви в началото.

Пекин обясни, че причината да не присъства на разговорите е отказът на организаторите да поканят Русия. Според медийни публикации именно това е била причината за изненадващата визита на украинския президент Володимир Зеленски в Сингапур на форума "Диалог Шангри- Ла", където разкритикува остро китайската позиция.

Ако действително това е била целта, то този ход е неразумен, защото Китай има много поддръжници сред своите съседи, коментират анализатори пред Bloomberg. Агенцията допълва, че представители на азиатските държави са коментирали пред нея, че не виждат много смисъл в мирната конференция в Швейцария, защото само месец по-късно ще се проведе срещата на НАТО, на която пък основната тема ще са оръжията за Украйна.

Страните от Глобалния юг също така разчитат много на Русия, която за някои е основен доставчик на петрол и храни, а други са в орбитата на Москва от десетилетия.

Украйна отдавна се опитва да привлече Китай на своя страна, или поне да гарантира неговата независимост по отношение на войната, която започна Русия. По време на съвместния брифинг с американския президент Джо Байдън в Италия Зеленски отбеляза, че е разговарял по телефона с китайския си колега Си Дзинпин. Имам обещанието му, че няма да предоставя оръжие на Русия и смятам, че е човек, който ще спази думата си, каза украинският държавен глава.

 

Африкански лидери бяха в Киев преди година, за да представят своето виждане за мир. Снимка: President.gov.ua

 

Китай не предоставя оръжие, но дава технологии и възможността Русия да го произведе, добави обаче Байдън.

Владимир Путин и Си Дзинпин декларираха своето "приятелство без граници" няколко дни преди русите военни да нахлуят в Украйна. През следващите месеци те потвърдиха своите отношения, а двустранните търговски отношения през 2023 година се изчисляват на 240 млрд. долара. Няколко дни преди швейцарската конференция руският министър на външните работи Сергей Лавров разговаря с Ван И му благодари за това, че Китай бойкотира срещата, припомня Bloomberg.

Украинският президент работи здраво и направи много, за да осигури присъствието на ключови държави - в сряда (12 юни), между посещението си в Берлин за конференцията за възстановяване на Украйна и визитата в Италия за Г-7, той кацна в Саудитска Арабия и разговаря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Обсъдихме потенциалните резултати от срещата в Швейцария, написа Зеленски в социалните мрежи след разговора, очевидно в последен опит да привлече Риад на своя страна.

Проблемът е в липсата на доверие между САЩ и Китай и съответно - на държавите, гравитиращи около тях, отбелязват анализатори пред Bloomberg. Украинският лидер много добре осъзнава това и записа призив от разрушената печатница в Харков към Пекин и Вашингтон да се проявят като велики сили и да помогнат за края на войната. Това обаче също не помогна особено.

Преди време Зеленски обясни много точно ситуацията - за мнозина победата на Украйна е загуба за Русия, а загубата за Русия - победа за САЩ.

Станете почитател на Класа