"Край на войната в Украйна": такъв бе планът, но стана друго

"Край на войната в Украйна": такъв бе планът, но стана друго
  • Written by:  Роман Гончаренко DW
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Това е най-амбициозният дипломатически проект на Украйна за прекратяване на войната - конференцията в Швейцария. Първоначално тя бе замислена като началото на края на войната, но междувременно много неща се промениха.

 

 

 

"Път към мира". Три думи на фона на алпийска идилия: хотелски комплекс на планински връх, отдолу - сини води, отгоре - синьо небе. Под такава снимка на уебсайта на швейцарското външно министерство е поместена информация за срещата на върха, която ще се проведе на 15 и 16 юни в хотел в курорта Бюргенщок, близо до Люцерн. Целта е "да се изработи съвместна позиция за постигането на справедлив и траен мир в Украйна". Русия не е спомената, а нейни представители не са поканени. Това е най-мащабното дипломатическо събитие, инициирано от Киев за повече от две години война срещу Украйна.

На английски домакините от Швейцария го наричат "среща на върха за мир в Украйна", а на немски - "конференция на високо равнище". Украинското външно министерство използва названието "световна среща на върха за мир". Различните наименования показват колко различни са визиите за срещата, замислена първоначално като началото на края на войната, която Русия води срещу Украйна. Междувременно обаче много неща се промениха, а очакванията вече са значително по-сдържани.

Какво остана от "формулата на Зеленски"?

Украйна и западните ѝ партньори очевидно са очаквали да договорят край на войната, след като Киев постигне успехи. Такива успехи имаше през есента на 2022 г., когато украинската армия успя да си възвърне значителни части от окупираните от Русия територии в северните и южните райони на страната.

На срещата на върха на Г-20 в Бали президентът Володимир Зеленски за първи път представи своята визия - един вид план за прекратяване на войната. В Украйна той беше наречен "формулата на мира" или "формулата на Зеленски".

 

https://static.dw.com/image/68918884_1004.webp

 

Планът съдържа 10 точки, сред които прекратяване на военните действия, изтегляне на руските войски от Украйна, трибунал за виновните, подписване на документ за край на войната, гаранции за ядрената безопасност на Украйна и т.н.

Предполагаше се, че като получи подкрепа по тези точки от възможно най-много държави, Украйна ще може да окаже натиск върху Русия да прекрати войната при условията на Киев. Москва отхвърля подобни искания, като настоява, наред с другото, за признаване на окупираните от нея територии.

 

Володимир Зеленски по време на конференцията за възстановяване на Украйна, провела се тази седмица в Берлин

 

 

Конференцията в Швейцария се подготвя от лятото на 2023 г. и дотук са проведени две подготвителни срещи на ниво съветници - в Дания и в Саудитска Арабия. Първата съвпадна по време с украинската контраофанзива, която обаче не постигна целите си. Вместо това на фронта сега цари патова ситуация със спорадични успехи на руската армия. На този фон някои наблюдатели не виждат смисъл срещата край Люцерн да се състои, но Киев реши да не я отлага.

Без Китай, но с Индия

Конференцията е една от тези, при които е особено важно колко и кои страни участват. Швейцария е поканила повече от 160 делегации, като около 100 са потвърдили участието си. Броени дни преди откриването на конференцията броят на участниците е спаднал до около 80, гласят съобщения в медиите. Украйна обвинява Русия, че се опитва да провали срещата.

Присъствието на Китай като член на Съвета за сигурност на ООН е изключително важно за Киев, но Пекин реши да не изпраща свой представител, аргументирайки с обстоятелството, че Русия не е поканена. С необичайно остър тон президентът Зеленски публично упрекна Китай, че по този начин разколебава и други държави. Пекин отхвърли обвиненията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също няма да дойде в Швейцария. Сред страните от така наречения "глобален Юг", които са важни за Киев, най-значимо ще бъде присъствието на представител на Индия.

Западните партньори на Украйна ще изпратят лидерите си - в работата на форума ще се включат държавните или правителствените им ръководители. Изключение правят САЩ, които ще бъдат представени от вицепрезидентката Камала Харис - въпреки настоятелната молба на Зеленски към Джо Байдън лично да дойде в Швейцария.

В стремежа си да осигури максимално представителство Украйна направи значителни отстъпки. Основните въпроси - за края на войната и изтеглянето на руските войски от украинска територия - бяха извадени от дневния ред на срещата. От десетте точки на Зеленски на тематичните сесии ще бъдат обсъдени три: продоволствената сигурност и като част от нея - свободата на корабоплаването в Черно море, ядрената безопасност (имат се предвид украинските атомни електроцентрали) и хуманитарните аспекти, включително размяната на военнопленници.

Украйна не очаква пробив от срещата на върха, а много експерти се съмняват, че тя ще бъде стъпка към истински мир. "В Швейцария няма да бъде взето решение, което по някакъв начин да спре войната", казва за ДВ киевският политолог и директор на Института за световна политика Евгений Магда. "Ако там се съберат 100 участници, Украйна ще може да заяви, че по-голямата част от световната общност е готова да обсъди мирния план на Зеленски. Това е максималното, нищо повече", добавя експертът.

Шолц: Киев сам ще реши кога да покани Русия

Западната преса написа, че тази среща на върха ще бъде първата, а следващата може да се проведе през есента, но вече с участието на руски представители. Германският канцлер Олаф Шолц също се изказа предпазливо относно участието на Русия. При посещението на Володимир Зеленски в Берлин той заяви, че се надява в Швейцария да бъде "начертан пътят", водещ към началото на "процес, в който един ден и Русия ще има място на масата". Кога ще настъпи този момент - това решава Украйна, добави канцлерът.

Самият Зеленски посочи пред германския Бундестаг, че времето за компромиси е свършило. Това е и мнението на мнозинството украинци. Три четвърти от тях са против отстъпването на територии в името на мира, показа проучване на общественото мнение от декември 2023. Тогава само 19% от украинците са били съгласни на отстъпки в полза на Русия.

 

 

Станете почитател на Класа