Пентагонът увери, че НАТО няма да се разширява в близко бъдеще

Пентагонът увери, че НАТО няма да се разширява в близко бъдеще
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) не възнамерява да се разширява допълнително „в близко бъдеще“. Това съобщи шефът на Пентагона Лойд Остин на пресконференция в Брюксел след срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, предаде ТАСС. Путин не е в позиция да поставя на Украйна условия за мир, заяви още американският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс. По-рано днес Путин каза, че Русия ще сложи край на войната в Украйна само ако Киев се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО, откаже се от четири свои области и се демилитаризира.

„Не виждам никакво желание или признаци за това, че ще се занимаваме с разширяване в който и да е момент в близко бъдеще“, каза Лойд Остин, коментирайки плановете на Алианса. „По отношение на разширяването на НАТО мисля, че говорим за решение, което един ден ще вземат 32-те членки на НАТО“, каза Остин. „Подозирам, че винаги ще има страни, които искат да се присъединят към НАТО“, добави ръководителят на американското военно ведомство. Въпреки това, подчерта той, „в момента членовете на Алианса вероятно биха искали да видят стабилизиране“ на процесите в резултат на неотдавнашното приемане на Финландия и Швеция и финализиране на плановете на НАТО.

Участниците в срещата на върха на НАТО, проведена в Брюксел през юни 2021 г., заявиха в заключителното комюнике, че Украйна и Грузия могат да станат членове на алианса в бъдеще. Русия е категорично против по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, припомня ТАСС.

Руският президент Владимир Путин не е в позиция да поставя на Украйна условия за мир, заяви още американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Ройтерс. По-рано днес Путин каза, че Русия ще сложи край на войната в Украйна само ако Киев се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО, откаже се от четири свои области, за които претендира Москва, и се демилитаризира. "Той не е в позиция да диктува на Украйна какво трябва да правят, за да бъде постигнат мир", каза Остин пред репортери в централата на НАТО в Брюксел.

Понастоящем Русия контролира около една пета от територията на Украйна. Киев казва, че мирът е възможен само ако руските сили се изтеглят от Украйна и бъде възстановена териториалната цялост на Украйна, отбелязва Ройтерс. "Стотици хиляди войници бяха ранени и убити в тази несправедлива и непредизвикана инвазия. Той може да сложи край на това днес, ако избере да го стори. Призоваваме го да направи това и да напусне суверенната територия на Украйна", заяви Лойд Остин.

 

 

 

Източник: ТАСС, БТА

Станете почитател на Класа