ABC News: Дръзка демонстрация на военната мощ на Русия

ABC News: Дръзка демонстрация на военната мощ на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Руските военни кораби навлязоха в залива на Хавана, за да проведат съвместни учения с Куба, съобщи ABC News, отбелязвайки, че американските кораби ги следят отблизо. Според кореспондента тези маневри са „откровена провокация, значението на която Пентагонът се опитва да омаловажи“. В същото време от военното ведомство заявиха, че приемат ученията сериозно, но не ги считат за заплаха за САЩ.

 

ДЕЙВИД МЮИР, водещ на ABC News: Четири руски военни кораба, включително атомна подводница, навлязоха в залива на Хавана на около сто мили от бреговете на Флорида. САЩ следят ситуацията. Като част от демонстрацията на сила, руските кораби се очаква да проведат първите съвместни военни учения с Куба от 16 години насам. Репортаж от Марта Радац.

 

 

МАРТА РАДАЦ, кореспондент на ABC News: Днес, само на сто мили от бреговете на Флорида, сме свидетели на дръзка демонстрация на руската военна мощ. Дългогодишният съюзник на Русия Куба приветства четирите руски военни кораба, включително атомна подводница, с 21 залпа.

Това ще са първите съвместни руско-кубински маневри от 16 години. Според Русия корабите вече са провели учения в Атлантическия океан, имитирайки нанасянето на ракетни удари с голям обсег срещу цели на повече от триста мили. Въпреки че руски кораби редовно акостират в пристанището на Хавана, тези учения са откровена провокация, чието значение Пентагонът се опитва да омаловажи.

Военните кораби на ВМС на САЩ и Канада неотстъпно следват руските кораби.

ПП

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа