В САЩ признаха проблеми с подготовката на украинските пилоти на F-16

В САЩ признаха проблеми с подготовката на украинските пилоти на F-16
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Defense News: В обучението на украинските пилоти за F-16 има много, което да се желае

 

 

 

Качеството на подготвката на украинските пилоти за управлението на F-16 не е на необходимото ниво, а броят на пилотите, преминаващи през обучение, е малък, съобщава Defense News, позовавайки се на американски чиновници.

«Системата за подготовка на F-16 е много оскъдна», цитира изданието думите на високопоставен чиновник от министерството на отбраната на САЩ.

Както се отбелязва в материала, само сравнително малък брой украински пилоти са подходящи за обучение за управление на F-16. Подготовката изисква познания на технически английски на сериозно ниво. Освен това са необходими екипи от техници, за да се използват грамотно изтребителите.

Друг източник на изданието отбелязва, че в момента „около десет” пилоти преминават през обучение.

„Това са само шепа пилоти и това са само пилоти, технически екипи няма“, каза той.

В същото време събеседникът призовава да не се бърза с доставката на изтребителите за Киев и да се изчака, за да бъдат те по-„полезни при пристигането си“.

Преди около година Съединените щати се съгласиха европейските страни да предоставят изтребители F-16 на Киев. Първи трябва да направят това Холандия и Дания. По същото време започна обучението на пилоти. Амстердам очаква да изпрати първите самолети в Украйна тази година. Белгийският външен министър Ая Лабиб заяви, че Брюксел ще предостави 30 F-16 до 2028 г.

ПП

Станете почитател на Класа