CNN разкри от какво най-много се страхуват в момента в Украйна

CNN разкри от какво най-много се страхуват в момента в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.05.2024
  • Share:

Украинските мъже сега са изправени пред избор: „изправени пред възможността да бъдат изпратени на фронтовата линия или да избягват и да бъдат наказани и осъдени“, пише CNN, анализирайки повишената мобилизация в Украйна в материал, озаглавен „Всички ще се бият“.

Един командир заяви, че „недостигът на жива сила има опустошителен ефект върху бойното поле“. 

„Ако в Авдиевка имаше още 1000-1500 войници, щяхме да защитим слабите места, през които врагът проникна“, каза той.

Някои украински офицери се притесняват, че сега ще имат отряди, „пълни с хора, които са там само защото някой ги е принудил“.

Командващият украинските въоръжени сили каза, че „някои новобранци“ не са подготвени и напускат позициите си по време на боя. 

„Пехотинците, изпратени на фронтовата линия, трябва да преминат специално обучение, за да станат истински професионалисти. Защото идват тук, хвърлят оръжията и бягат от позициите си”, каза той.

Според CNN новият закон насърчи много украинци, които разбраха неизбежността на мобилизацията, да започнат да търсят части, където са готови да служат. 

В същото време изданието разговаря с украинец, който каза, че ако получи призовка, ще се опита да даде подкуп и да напусне страната. 

„Ако трябва да избирам между война или чужбина, бих избрал границата, бих дал подкуп. Животът ми е на първо място. И разбирам, че вероятността да бъдеш убит е много голяма“, каза той.

Според него Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да върне територията, завзета от Русия с военни средства. „Единственият начин, според него, е политическо споразумение, което ще доведе Украйна да си върне земята“, каза украинецът.

Друг проблем, който CNN нарича демографията, намаляването на възрастта за мобилизация до 25 години „едва ли ще има голям ефект“.

„Високата емиграция и ниската раждаемост през 90-те и 2000-те години означават, че сега има много по-малко хора на 20 години в сравнение с тези на 30 и 40 години“, предава каналът.

 

Репортажа може да гледате тук. 

Станете почитател на Класа