Напрежение в Крим: Украйна засили „лова“ за ПВО след експерименталното оръжие на Русия

Напрежение в Крим: Украйна засили „лова“ за ПВО след експерименталното оръжие на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Русия разположи своето „експериментално“ оръжие С-500 в Крим, което никога не е използвала досега. Това пише Business Insider с позоваване на ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов. 

Това се случи на фона на преследването на Украйна за руската ПВО в Крим, уточнява пък UNIAN.

„Русия разположи своята единна система за противовъздушна отбрана С-500 в Крим, докато Украйна засилва атаките си срещу окупирания полуостров“, каза Буданов.

Подобрената система С-500, която Буданов нарече „експериментална“, никога досега не е била използвана в бойни действия. 

Русия разположи С-500 за защита на Кримския мост, както и за укрепване на руската мрежа за противовъздушна отбрана в окупирания Крим. 

Мостът е както по-лесен път за руските войски да достигнат района, така и символ на руския контрол над полуострова.

Многократно е ставал цел на украински дронове и ракети. Руската противовъздушна отбрана също е обект на украински атаки, особено през последните седмици.

 

С-500 - какво се знае за новата руска ПВО

С-500, наречен Prometheus („Прометей“), е мобилна отбранителна система земя-въздух, предназначена да прихваща балистични ракети и други оръжия с голям обсег. 

Системата е „по същество модернизирана версия на С-300“, пише Институтът за изследване на войната.

С-500 е тестван няколко пъти, но системата никога досега не е „виждала бой“. 

Русия твърди, че е способна да прихваща всички оръжия, включително хиперзвукови ракети, които са изключително бързи и летят по непредвидими маршрути на ниски височини, но тази способност остава неясна.

Проблемното развитие и производство на С-500, от началото на проекта през 2010 г. до големи забавяния през следващото десетилетие, постави под съмнение жизнеспособността му като система. 

През 2021 г. комплексът беше въведен на въоръжение в руската армия, но в ограничено състояние, което не отговаряше на изискванията.

През април 2024 г. тогавашният министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че ще работи в една от двете опции: противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана.

Новата роля на С-500 в защитата на Кримския мост и укрепването на руските способности за противовъздушна отбрана в Крим идва, когато Украйна нанася удари по полуострова, за да направи района неизползваем за руската армия.

Украйна атакува ПВО в Крим

От края на май атаките в района се засилиха, особено срещу руската противовъздушна отбрана. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи за мащабни удари, включително тази седмица по системите С-300 и С-400.

Украйна е заподозряна, че използва осигурени от САЩ армейски тактически ракетни системи (ATACMS) за тези удари, наред с други средства.

Тъй като Украйна продължава да атакува противовъздушната отбрана на полуострова, Русия може да разположи повече от своята противовъздушна отбрана там, оставяйки ги уязвими за по-нататъшни украински удари. 

Атаки от такова естество биха могли да натоварят и изчерпят руския арсенал за противовъздушна отбрана.

Ударите на Украйна срещу Крим отдавна се подкрепят от Съединените щати и западните съюзници, но започнаха, след като президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на НАТО се съгласиха да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег, за да нанася удари по руски цели в окупираните територии.

Както отбелязват анализаторите на ISW, Украйна може да повтори успеха на своите удари срещу Крим в други окупирани райони, ако западните съюзници одобрят такива удари, създавайки възможности за Украйна и влошавайки възможностите на Русия.

Русия има проблеми с противовъздушната отбрана в Крим: Ето какво е известно до момента!

През последните два месеца силите на отбраната на Украйна активно унищожават руски системи за противовъздушна отбрана в Крим. 

Така например в нощта на 12 юни украинските защитници поразиха руски системи С-300 и С-400 на територията на временно окупирания полуостров.

Според началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов руските окупатори се опитват да засилят противовъздушната си отбрана в Крим, поради което са транспортирали най-новите си системи С-500 там. 

Според Буданов това ще бъде тяхното експериментално използване.

Станете почитател на Класа