Швейцария обеща да не арестува Путин

Швейцария обеща да не арестува Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Над 90 държави участваха в двудневното събитие в курорта Бюргенщок в Централна Швейцария. Конференцията имаше за цел да обедини световното мнение за това как да се сложи край на 27-месечната руска инвазия.

Руският президент Владимир Путин ще може да участва в евентуалната следваща среща на върха за мир в Швейцария, въпреки че Международният наказателен съд е издал заповед за ареста му, заяви на пресконференция швейцарският президент Виола Амхерд.


Виола Амхерд призна необходимостта от участие на Русия в бъдещи дискусии и преговори, като същевременно подчерта необходимостта от спазване на Устава на ООН.

Думите на президента бяха потвърдени и от швейцарския министър на външните работи Иняцио Касис.


"Това може да бъде организирано, възможно е според нашите закони. Разбира се, трябва да го направим заедно с МНС (Международния наказателен съд). Но приемащата държава може да направи изключения по този въпрос", заяви Касис, цитиран от Ройтерс.


Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин през март 2023 г. Отделно МНС поиска задържането и на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите обвинения.


Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна - за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация. 


От издаването на заповедта до този момент Владимир Путин, с изключение на Беларус, е пътувал само до Китай, в момента се подготвя визита в Северна Корея. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред руски медии, че руският президент Владимир Путин е отворен за преговори с Украйна.


Той обаче подчерта, че всички постигнати споразумения трябва да бъдат одобрени от легитимното правителство на Украйна. Песков посочи, че украинският президент Володимир Зеленски не попада в тази категория и определи всяко потенциално споразумение с него като нелегитимно според украинското законодателство.

Над 90 държави участваха в двудневното събитие в курорта Бюргенщок в Централна Швейцария. Конференцията имаше за цел да обедини световното мнение за това как да се сложи край на 27-месечната руска инвазия.
Русия не беше поканена на конференцията.


Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике от срещата.


Той загатна и че Русия може да участва в бъдеща среща на върха, но отхвърли искането на руския президент Владимир Путин от петък Киев да отстъпи четирите украински области, които Русия е окупирала, и да се откаже от целта си за присъединяване към НАТО.


"Разбира се, ние разбираме прекрасно, че ще дойде време, когато ще трябва да се говори с Русия", отбеляза той. "Но нашата позиция е много ясна: няма да позволим на Русия да говори с езика на ултиматумите, както говори сега".

 

 

Станете почитател на Класа