Макрон смрази цяла Европа с тези думи

Макрон смрази цяла Европа с тези думи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.05.2024
  • Share:

„Нашата Европа днес е смъртна и може да умре“. За това предупреди френският президент Еманел Макрон в Берлин на първото посещение в Германия на френски държавен глава от четвърт век, където отправи призив за защита на демокрацията срещу национализма на предстоящите европейски избори.

"Тя може да умре и това зависи само от нашия избор. Никога не сме имали толкова много външни и вътрешни врагове.

Европа преживява, както казах преди няколко седмици, момент, от който зависи нейното съществуване, аз наистина смятам, че нашата Европа може да умре“, подчерта френският лидер. Според него този "труден момент за Европа" е свързан с украинския конфликт.

В допълнение, тя е изправена пред „предизвикателството да декарбонизира икономиката, където изменението на климата трябва да бъде разглеgдано без компромис с икономическия растеж и индустриализацията“.

„Аз също смятам, че... нашата демокрация е в някаква криза и ние сами го виждаме“, каза френският лидер. Той смята, че тази криза е причинена от възхода на национализма.

Засилвайки предупреждението, Макрон насърчи европейците „да гласуват за партията, която подкрепяме, и партия, която защитава Европа“.

След разговорите в Берлин със Щайнмайер в Берлин Макрон трябва да отнесе посланието си до Дрезден в бившата източногерманска провинция Саксония, където партията националистическата партията „Алтернатива за Германия“ има силна база от поддръжници.

Във вторник Макрон ще посети западния германски град Мюнстер и по-късно в Мезеберг, извън Берлин, за разговори с Шолц и за съвместно френско-германско правителствено заседание.

Германската визита на Макрон идва две седмици преди европейските избори, където социологическите проучвания показват, че коалицията му изостава доста зад крайната десница и тя ще трябва да се бори дори за трето място за голям негов срам.

В Германия също и трите партии в коалицията на канцлера Олаф Шолц са зад крайнодясната AfD в проучванията, въпреки поредицата от скандали, замесени в антиимигрантската партия. В основна реч за външната политика миналия месец Макрон отправи ужасно предупреждение за заплахите пред Европа в променящия се свят след инвазията на Русия в Украйна през 2022 година.

 

Станете почитател на Класа