Sky News каза кой произвежда по-бързо снаряди - Русия или Западът

Sky News каза кой произвежда по-бързо снаряди - Русия или Западът
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.05.2024
  • Share:

Русия произвежда артилерийски снаряди около три пъти по-бързо от западните съюзници на Украйна и за около една четвърт от цената, според анализ, споделен със Sky News.

Цифрите, изготвени от консултантската фирма за управление Bain & Company, подчертават голямото предизвикателство, пред което са изправени украинските въоръжени сили, тъй като те разчитат на доставки на боеприпаси от Съединените щати и Европа, за да се борят с пълномащабната инвазия на Русия.

От самото начало войната е определяна като "битка на боеприпасите" заради количеството използвани артилерийски снаряди.

Това кара САЩ, Обединеното кралство и други европейски съюзници да се стремят да увеличат производството в съответните си заводи, но способността им да произвеждат артилерийски снаряди все още изостава от тази на Русия, въпреки че общата им икономическа мощ далеч превъзхожда тази на Москва.

В резултат на това украинските войници на фронтовата линия твърдят, че на всеки изстрелян от тях снаряд срещу руските позиции, нахлуващите войски могат да изстрелят около пет снаряда обратно.

Сражавайки се срещу трудностите, украинците твърдят, че са придобили умения да се опитват да направят всеки изстрел важен.

"Често само с един, два или три снаряда можем напълно да унищожим целта", е заявил старши лейтенант Костянтин, командир на артилерийска батарея в 57-а бригада, която се сражава срещу новото руско нахлуване в Харковска област в североизточната част на Украйна.

Но командирът твърди, че украинските войски все още се нуждаят от повече доставки.

"Трябва да продължим да задържаме руснаците... и да направим така, че всеки метър земя, който те се опитват да завземат, да им струва стотици животи".

Проучването на Bain & Company за артилерийските снаряди, което се основава на публично достъпна информация, е установило, че според прогнозите руските заводи ще произведат или ремонтират около 4,5 млн. артилерийски снаряда през тази година в сравнение с комбинираното производство от около 1,3 млн. снаряда в европейските страни и САЩ.

По отношение на разходите в доклада се посочва, че средните производствени разходи за 155-милиметров снаряд - типът, произвеждан от страните от НАТО - са около 4 000 долара (7 339 лева) за единица, въпреки че варират значително между отделните държави. Това е в сравнение със съобщените от Русия производствени разходи от около 1 000 USD (1 834 лева) за 152-милиметров снаряд, който се използва от руските въоръжени сили.

Артилерията е само един от многото дефицити на боеприпаси, с които се сблъсква Украйна.

От Sky News са посетили група новобранци в източната част на страната, които са се обучавали как да използват противотанковата ракета N-LAW, предоставена за първи път на украинската армия от Обединеното кралство.

Те са заявили, че поради недостиг на доставки само симулират, че стрелят с оръжието по време на обучението, а реално ще го използват само в битка - и то само при наличие на запаси.

"Имаме недостиг на N-LAW и се нуждаем от още", е заявил войник с повиквателна "Болт", който е провеждал обучението на новите войници в разузнавателния батальон на 5-та бригада.

Важността на производството на оръжия и боеприпаси е причината много експерти да твърдят, че производствените линии на заводите - а не фронтовата линия - могат да бъдат мястото, където ще бъде спечелена войната в Украйна.

Станете почитател на Класа