След смъртта на Раиси на преден план излиза борбата за негов наследник

След смъртта на Раиси на преден план излиза борбата за негов наследник
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2024
  • Share:

Впоследствие обаче дошлата нова власт във Вашингтон, оглавена от президента републиканец Доналд Тръмп, през 2018 г. извади едностранно САЩ от споразумението и върна санкциите.

Рохани добави, че друг повод за дисквалифицирането му е било, че е посочвал недъзите на съдебната система, и че дори бил действал по неислямски начин с това, че като президент си бил позволявал да критикува други официални представители. „Свободата на словото е право, независимо от това че някой може да злоупотреби с това право и да каже нещо нередно“, пише умереният представител на режима на аятоласите. Така в крайна сметка според него това, което Съветът ще постигне с действията си, е да отблъсне хората от участие в политическия процес и да има още по-ниска избирателна активност.

Тези публични критики, които се появиха на бял свят в момент, когато Иран не очакваше, че ще се наложи да гласува на нови избори, със сигурност ще намерят широк отзвук сред обществеността, но дори и това едва ли ще накара някого да се вслуша в предупрежденията му, още по-малко да накара върховния лидер да позволи свободна президентска надпревара, отбелязва Guardian.

Западът се готви за нова нестабилност в отношенията с Иран

Междувременно американското делово издание Wall Street Journal съобщи, че Западът се готви за период на повишена неустойчивост във външнополитическите отношения с Иран.

Според цитирани от вестника неназовани американски и европейски официални представители едва ли след смъртта на Раиси ще настъпят някакви значителни изменения в досегашния курс на Техеран. От друга страна, те очакват още по-голямо задълбочаване на иранските връзки с Москва и Пекин, а също и Ислямската република да продължи подкрепата си за радикалното палестинско движение „Хамас“ и развитието на ядрената си програма.

Предстоящите избори може също така да дадат повод на Техеран да „втвърди регионалната си политика“, смятат събеседниците на изданието. Президентската надпревара в САЩ и евентуалната смяна на екипа в Белия дом, която може да предстои, също може да бъде разглеждана от върховния лидер Хаменей като възможност да укрепи влиянието на страната си.

Китай дава заявка за укрепване на приятелството

Китай вече даде заявка чрез външния си министър Ван И, че ще продължи да укрепва връзките с Иран, предаде Ройтерс.

Това стана на среща на Ван с иранския заместник външен министър Махди Сафари в кулоарите на заседанието на Съвета на министрите на Шанхайската организация за сътрудничеството.

„Иран загуби прекрасни лидери, а Китай загуби добри приятели и партньори", е казал Ван според агенция Синхуа. „В този труден час Китай застава твърдо до своите ирански приятели“, заяви той, имайки предвид смъртта на иранския президент Раиси в неделя.

Станете почитател на Класа