Тайван мобилизира силите си, след като Китай започна „наказателни“ военни учения

Тайван мобилизира силите си, след като Китай започна „наказателни“ военни учения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2024
  • Share:

Тайванската армия мобилизира силите си и изрази увереност, че може да защити острова, след като Китай започна двудневни „наказателни“ учения около Тайван в четвъртък в отговор на „сепаратистки актове“, предава Ройтерс.

Ученията в Тайванския проток и около група контролирани от Тайван острови до китайското крайбрежие са предприети само три дни след като Лай Чин-те встъпи в длъжност като новия президент на Тайван. Той е смятан от властите в Пекин за „сепаратист“.

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя собствена територия, критикува речта при встъпването в длъжност на Лай в понеделник, в която той призова Китай да спре заплахите си, а във вторник китайският външен министър Ван И нарече Лай „безсрамен“.

Лай многократно предложи преговори с Китай, но предложенията му бяха отхвърлени. Той казва, че само тайванският народ може да реши бъдещето си и отхвърля претенциите за суверенитет на Пекин.

Източното командване на Китайската народна освободителна армия съобщи, че е започнало съвместни военни учения, включващи армията, военноморския флот, военно-въздушните сили и ракетните сили, в райони около Тайван в 7:45 ч.

Ученията се провеждат в Тайванския проток северно, южно и източно от Тайван, както и в райони около контролирани от Тайван острови, съобщи командването в комюнике.

Тайванското министерство на отбраната осъди ученията, като заяви, че е изпратило сили в районите около острова, а военно-въздушните и базираните му на сушата ракетни сили следят мишени. То изрази увереност, че може да защити територията си.

„Започването на военни учения по този повод не само не допринася за мира и стабилността на Тайванския проток, а също така показва милитаристичното мислене на Китай“, съобщи министерството.

Тайванското президентство изрази съжаление, че Китай заплашва демократичните свободи на острова и регионалния мир и стабилност с „едностранните си военни провокации“, но допълни, че народът може да остане уверен, че Тайван може да гарантира сигурността си.

Без изненада

Високопоставен представител на Тайван, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, коментира пред Ройтерс, е ученията са част от сценарий, който Тайван е очаквал, и че правителството на острова има „обхватен контрол“ върху китайските военни придвижвания.

Тайвански официални представители заявиха преди встъпването в длъжност на новия президент, че продължават да следят придвижванията на китайската армия. Китай проведе последните си стратегически мащабни военни учения близо до Тайван през 2023 и 2022 г.

Ученията са съсредоточени върху съвместни патрули по море и въздух, удари с прецизно насочване и ключови мишени, както и върху интегрирани операции в и извън островната верига за проверка на „съвместната реална бойна готовност“ на силите, съобщи китайската армия.

„Това е също така силно наказание за сепаратистките актове на тайванските сили за независимост и строго предупреждение срещу намесата и провокациите на външни сили“, допълни командването.

Китайската държава публикува карта на зоните с военните учения в пет области около Тайван и острови, които Тайван контролира близо до китайското крайбрежие.

Тайвански официални представители коментираха пред Ройтерс, че тези райони са извън граничната зона на Тайван, която е 24 морски мили от крайбрежието на главния остров.

Един от представителите заяви, че Китай не е обявил зони, забранени за прелитане, нито пък Тайван наблюдава мащабни придвижвания на китайските сухопътни и ракетни сили.

В Тайван няма признаци за безпокойство, тъй като хората отдавна са свикнали с китайската военна активност. Основният борсов индекс, който в момента е на исторически връх, отбелязва ръст в четвъртък сутрин.

„Ученията ще имат краткосрочно психологическо въздействие, но няма да обърнат дълготрайната тенденция към покачване на тайванските индекси“, коментира вицепрезидентът на Mega International Investment Services Алекс Хуан.

През август 2022 г. Китай започна военни учения около Тайван веднага след посещението на силно критикуваната от Пекин бивша председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Поредицата от учения с безпрецедентен мащаб продължиха четири дни, последвани от няколко дни на допълнителни учения.

Станете почитател на Класа