Израел отхвърли новото предложение на Хамас за освобождаване на заложници в Газа

Израел отхвърли новото предложение на Хамас за освобождаване на заложници в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2024
  • Share:

Според портала Axios сделката ще включва освобождаването на хора на три етапа, на всеки от които се предлага да се установи хуманитарна пауза с продължителност повече от месец

 

 

Израелското ръководство отхвърли ново предложение на радикалното палестинско движение Хамас за сделка, включваща освобождаване на заложници. Това съобщава порталът Axios, позовавайки се на източници.

 

Според тях представители на Хамас миналата неделя, чрез посредници в Катар и Египет, са представили ново предложение за сделка, която включва освобождаването на заложниците на три етапа. На всеки от тях беше предложено да се установи хуманитарна пауза с продължителност повече от месец. В същото време представители на Хамас поискаха на първия етап от прилагането на споразуменията Израел да започне да изтегля войските от територията на ивицата Газа в замяна на освобождаването на 40 заложници. Според източници на Axios изпълнението на третия етап от сделката, който предвиждаше освобождаването на военнопленниците, предполагаше „край на конфликта“.

 

0rdtfv

© AP Photo/ Mohammed Dahman

 

Израел отхвърли предложената сделка, но един израелски служител каза, че самото предложение "демонстрира готовността на Хамас да договори нова сделка за освобождаване на заложниците, дори докато боевете продължават в Газа", пише порталът. Axios отбелязва, че представители на Хамас по-рано са настоявали, че ще бъдат готови да преговарят за ново споразумение само ако боевете в палестинския анклав прекратят.

 

Неназован израелски служител каза пред Axios, че еврейските държавни служители смятат предложението за неоснователно и „помолиха посредниците да се опитат да изработят по-приемливо предложение“. По думите му в тази посока се работи.

 

Ситуацията в региона се влоши рязко, след като на 7 октомври 2023 г. бойци на Хамас от Ивицата Газа нанесоха масирана ракетна атака срещу Израел и нахлуха на територията му. Атаката беше придружена от убийството на жители на гранични селища и залавянето на повече от 240 заложници, включително старци, жени и деца. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел започна да нанася ответни удари по палестинския анклав и след това започна сухопътна операция там.

 

 

 

 

 

Източник: ТАСС; превод: С. Т.

Станете почитател на Класа