П. Сиярто: ЕС не трябва да произвежда оръжия и да обучава войници в Украйна

П. Сиярто: ЕС не трябва да произвежда оръжия и да обучава войници в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

„Унгария не подкрепя идеята ЕС да участва в производството на оръжия и обучението на войници в Украйна, защото това би означавало страните членки на блока да бъдат въвлечени във военни операции срещу Русия", каза унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с негови колеги от ЕС в Люксембург.
„Производството на оръжие или обучението на военнослужещи на територията на Украйна, в зоната на бойните действия, е абсолютно неприемливо за нас, тъй като подобно решение незабавно ще въвлече Европейския съюз във война. ЕС е политически и икономически блок, а не военен съюз", каза министърът пред унгарски журналисти в телевизионно изказване.
Сиярто каза още „Унгария няма да допусне оказване на натиск върху страната като част от усилията за ускоряване на процеса на приемане на Украйна в ЕС. Европейският съюз не е организация за сигурност, той е за политическа и икономическа интеграция, така че за нас е напълно неприемливо да оправдаваме бъдещото членство само на една страна от съображения за сигурност", каза Сиярто.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа