Сахра Вагенкнехт напусна крайнолявата Die Linke, за да създаде собствена партия

Сахра Вагенкнехт напусна крайнолявата Die Linke, за да създаде собствена партия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

Джон Хенли
Водеща германска радикално-лява политичка, която постави под съмнение зеления преход и обвини Запада за войната на Русия срещу Украйна, напусна партията си, за да създаде нова, в ход, който вероятно ще струва гласовете на крайната десница и допълнително ще фрагментира политиката на нацията.
Сахра Вагенкнехт, харизматичната бивша съ-лидерка на крайнолявата Die Linke, каза, че новият алианс – кръстен на нея – ще ухажва недоволните избиратели отляво и отдясно, започвайки с изборите за Европейски парламент през юни следващата година.
„Много хора вече не знаят за кого да гласуват или гласуват за десните от ярост и отчаяние. Нещата не могат да продължават така. В противен случай вероятно няма да познаем собствената си страна след 10 години", каза Вагенкнехт.
Проучванията показват, че на фона на кризата с разходите за живот, войните в Украйна и Близкия изток и нарастващото недоволство от лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц, Алиансът Сахра Вагенкнехт (BSW) може да спечели до 20% на националния вот.
Вагенкнехт, която е родена в бивша Източна Германия от баща иранец и майка германка, осъди „неконтролираната миграция, която утежнява проблемите в бедните квартали, както и слепия, случаен екоактивизъм, който кара хората да живеят по-скъпо, без да прави нищо, за да помогне на климата".
По-рано тя каза „НАТО и Западът са отговорни за нахлуването на Русия в Украйна", противопостави се на изпращането на оръжие на Киев и налагането на санкции на Москва и призова за разрешаване на конфликта чрез преговори, позиция, която тя отрече да е „проруска".
„Икономическите санкции срещу Русия ни откъснаха от евтина енергия без жизнеспособни алтернативи. Правителството на Шолц е изоставило важната традиция на разведряване и конфликтите не могат да бъдат разрешени военно", каза тя.
По време на пандемията на Covid Вагенкнехт също редовно разпалваше съмнения относно правителствените мерки за контрол на разпространението на вируса.
Повечето проучвания поставят крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), която нарасна по популярност поради икономическия спад в страната и страховете от миграцията, на около 20%, на второ място след дясноцентристките Християндемократи (CDU) с около 30%.
Трите управляващи партии – лявоцентристката Социалдемократическа партия на канцлера (SPD), про-бизнес FDP и Зелените – имат общо 30%-35%. Говорителят на Шолц каза в понеделник, че „той е щастлив, че живеем в свободна страна, където могат да се основават партии".
Най-очевидният ефект от напускането на Вагенкнехт, заедно с девет други депутати от Die Linke, вероятно ще бъде допълнително отслабване на партията, която отдавна страда от вътрешни борби и може да падне под прага от 5% гласове, необходим за влизане в Бундестага.
Но много анализатори казаха, че след като следващата година трябва да се проведат три провинциални избори в Източна Германия, където подкрепата за Die Linke постоянно намалява през годините и AfD е най-силна, BSW представлява преди всичко заплаха за възраждащата се крайнодясна партия.
„Партията Вагенкнехт ще грабне гласовете на AfD – това, което виждаме, е алтернатива на „Алтернативата за Германия", каза Андреа Рьомеле, професор и политолог в Берлинското училище за управление Hertie, пред обществената телевизия ZDF.
Матийо фон Рор от Der Spiegel каза, че „може да има празнина на пазара за комбинацията от антиамериканизъм, апологизъм на Путин, социализъм, миграционен скептицизъм, както и нейната (на Вагенкнехт) откритост към теории на конспирацията".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа