Израел обяви жителите на ивицата Газа за „животински народ“ и е готов на всичко

Израел обяви жителите на ивицата Газа за „животински народ“ и е готов на всичко
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

Израелският министър на отбраната Йоав Галант нареди пълна блокада на ивицата Газа. Няма да получават нито вода, нито електричество, нито гориво. Електрозахранването вече е прекъснато. Галант подчерта, че Израел се бори с „ хора-животни“ и „действа по съответния начин“.

 


Премиерът Бенямин Нетаняху също увери, че израелската армия ще използва цялата си мощ, за да «унищожи способностите на Хамас».

„Ние ще превърнем всички места, където Хамас е в този град на злото, всички места, където Хамас се крие и действа, в руини“, каза Нетаняху, призовавайки жителите на ивицата Газа да напуснат.

 

Израел обяви жителите на ивицата Газа за „животински народ“ и е готов на всичко

 

Риториката на израелския министър на отбраната рязко излиза извън нормите на политическата коректност.
Днес не е прието да казвате на глас, че сте във война с „ хора-животни“, дори ако наистина мислите така.

Въпреки това израелските власти не пестят думи, демонстрирайки изключителна решимост, както същият Галант заяви по-рано, да променят Близкия изток 50 години в бъдещето, след като терористите извършиха най-кървавото клане на мирни в историята на страната. Освен това разузнаването, както и системата за бързо реагиране, напълно се провалиха. Това трябва да се компенсира по някакъв начин. Очевидно Нетаняху няма да бъде спрян дори от проблема със заложниците в ивицата Газа.

Според израелската преса той е информирал Джо Байдън, че Израел не възнамерява да преговаря по този въпрос на този етап.

Не напразно военният министър Галант припомни, че преди 15 години, когато е бил началник на командването на Южния окръг, точно в ивицата Газа, той е бил „ близо до това да счупи врата на Хамас“, но тогава бил спрян от политици.
„Това, което беше преди, вече няма да съществува. Ще действаме с пълна сила“, обеща той.

Галант е силна и напълно независима фигура в кабинета на Нетаняху. Той открито се противопостави на съдебната реформа, извършена от премиера, след което беше уволнен. Стотици хиляди израелци излязоха по улиците в негова подкрепа, а Нетаняху го помоли да се върне в рамките на 48 часа. Между другото, бащата на Галант се бие по време на войната с нацистите в редиците на съветските партизани в Украйна и Беларус.

Примерът, който дава, е много красноречив. Говорим за антитерористичната операция в ивицата Газа „Лято олово“ преди 15 години. Тя беше лансирана, след като Хамас, които дойдоха на власт в анклава, многократно нарушиха примирието, подписано с израелците.
Започвайки от 27 декември 2008 г., тя си постави същата цел — унищожаването на военната инфраструктура на Хамас.
След като стовариха войски от морето и нарязаха сектора на парчета от сушата, израелците бяха близо до пълния успех.
На 17 януари 2009 г. обаче Общото събрание на ООН призова за прекратяване на огъня, което кабинетът направи същия ден. Натискът на международното обществено мнение взе своето, правозащитни организации и дори някои западни страни, да не говорим за развиващите се, излязоха с осъждане на Израел. След това някои скъсаха дипломатически отношения с него. Цахал беше изтеглен от ивицата Газа и никога не се върна там.

Сега историята може да се повтори, тъй като изображения на мащабни разрушения и неизбежни жертви сред мирното население обикалят света. Освен това операцията ще бъде много по-мащабна: Израел мобилизира 300 хиляди резервисти за два дни.

 

Видео: http://bgr.news-front.su/wp-content/uploads/2023/10/gaza.mp4?_=1

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа