Rzeczpospolita: Конфликтът ескалира, ни е ясно какво иска Украйна от Полша

Rzeczpospolita: Конфликтът ескалира, ни е ясно какво иска Украйна от Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Украйна съзнателно тръгна по пътя на зърнения спор с Полша, която е не само неин партньор, но преди всичко неин приятел. Освен това тя охотно се присъедини към полската предизборна кампания и стана част от най-голямото „политическо торнадо на Висла“ от десетилетия. Последствията от подобно развитие на събитията могат да бъдат катастрофални не само за Киев, но и за Варшава, която просто може да не се окаже на масата за преговори, където рано или късно ще се обсъждат условията за прекратяване на конфликта, пише Rzeczpospolita.

 

 

Rzeczpospolita: Конфликтът ескалира, ни е ясно какво иска Украйна от Полша

 

Според изданието е трудно да се разберат истинските намерения на Украйна, особено като се вземе предвид фактът, че Полша не е най-големият вносител на украинско зърно. Миналата година Украйна продаде лъвския пай от своята пшеница на Румъния, Испания, Турция и Бангладеш, пише изданието.

Полша беше едва на пето място, по внос на украинска царевица — на седмо, а ечемик — на осмо.

„От какво в крайна сметка се нуждаеха властите в Киев? Струва ли си тази игра?“, пита Rzeczpospolita.

Нещо повече, подобни съмнения са присъщи на украинските експерти и анализатори, които не могат да намерят никаква полза за Украйна от спора с Полша. Струва си да припомним, че транзитът на украинско зърно през Полша продължава да работи.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа