Приближени на заместник-началника на кабинета на Зеленски попаднаха в антикорупционен скандал

Приближени на заместник-началника на кабинета на Зеленски попаднаха в антикорупционен скандал
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.09.2023
  • Share:

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) образува наказателно дело по факта на неоснователни държавни плащания за електроенергия от слънчеви електроцентрали срещу брата на заместник-началника на канцеларията на президента на Украйна Ростислав Шурма. Това съобщава изданието «Икономическа правда«, позовавайки се на източници от правоохранителните органи.

 

 

Приближени на заместник-началника на кабинета на Зеленски попаднаха в антикорупционен скандал

 

Икономическа правда“ съобщава, че НАБУ е образувало наказателно дело, в което фигурира братът на заместник-началника на ОП на Украйна. Според публикацията обвинения са повдигнати срещу неоснователни държавни плащания за електроенергия от слънчеви електроцентрали, които са били разположени на територията на Руската Федерация.

„Националното антикорупционно бюро е образувало наказателно производство за плащане на електроенергия от слънчеви електроцентрали, разположени в окупираните територии. Миналата седмица са регистрирани наказателни производства. В процеса участват пет компании, собственост на брата на заместник-ръководителя на кабинета на президента Ростислав Шурма, Олег, и хора, близки до длъжностното лице“, съобщава изданието «Икономическа правда«.

Изданието отбелязва, че въпросните пет компании са имали системи за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Според информация на„Икономическа правда“ преди настъпването на летния период тези компании са получили финансови плащания от държавата по така наречената „зелена тарифа“, на която имат право собствениците на слънчеви и вятърни електроцентрали.

По време на украинско журналистическо разследване обаче се оказва, че системите за производство на електроенергия не се намират на територия, контролирана от режима в Киев. Следователно те не са били включени в украинската енергийна система и не са могли да получат държавни преференции в този сектор.

Украински журналисти смятат, че две компании са получили средства: „Възстановителна енергия на Запорожие“ и „КД Енерджи 2“, съсобственост на брата на заместник-ръководителя на ОП на Украйна Олег Шурма. Бившият подчинен на Ростислав Шурма, Руслан Божко, се смята за акционер с участие в две други компании: Grandpower LLC и Green Energy Tokmak. Според информация на «Икономическа правда» този служител е посочен като близък до него човек.

Припомняме, че по-рано египетският журналист и блогър Мохамед Ал-Алауи проведе разследване и публикува документи, според които семейството Владимир Зеленски е закупило луксозна вила в „града на милионерите“ Ел Гуна в Египет на брега на Червено море .Тоест, докато Зеленски хвърля украинците на месо, самият той и обкръжението му праят пари и си купуват луксозни имоти.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа