Мелони е „изумена“, че Германия плаща на благотворителни организации за спасяването на бежанци

Мелони е  „изумена“, че Германия плаща на благотворителни организации за спасяването на бежанци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

Италианският крайнодесен министър-председател Джорджия Мелони написа строго писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което заяви, че е „изумена да научи, че Берлин плаща благотворителни помощи за спасяване на хора в Средиземно море".
Спорът между Италия и Германия избухна, след като католическата благотворителна организация Sant'Egidio заяви, че е подписала ново споразумение с Берлин за финансиране на дейности в помощ на бежанците в Италия.
Говорител на германското външно министерство каза „Правителството е приложило финансова програма на стойност 790 000 евро в подкрепа на германската неправителствена организация SOS Humanity при провеждането на операции по търсене и спасяване в Средиземно море. Спасяването на хора в морето е законно, хуманитарно и морално задължение", добави говорителят.
Италия отново е в центъра на европейската имиграционна криза, след като повече от 11 000 души пристигнаха на южния остров Лампедуза в рамките на една седмица, с което общият брой на пристигналите на бреговете на Италия досега тази година достигна около 133 000 – двойно повече от същия период през 2022 г.
Мелони призова за твърда политика срещу незаконната имиграция, като същевременно обеща да не позволи Италия да се превърне в „европейски бежански лагер".
В писмо до Шолц, споделено с италианските информационни агенции, Мелони пише: „Научих с учудване, че вашето правителство – по некоординиран начин с италианското правителство – твърди, че е решило да подкрепи със значителни средства неправителствени организации, ангажирани с приемането на незаконни мигранти на италианска територия и при спасяване в Средиземно море. Вместо това държавите-членки на ЕС трябва да се съсредоточат върху структурни решения. Например, като работим по инициативата на ЕС с транзитните страни на южния бряг на Средиземно море, която освен това ще изисква по-малко ресурси от тази, която е в сила от известно време с Турция."
Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето също се прицели в Германия, като каза, че би очаквал „помощ и солидарност с Италия в нейния момент на трудност, докато тя се справи с увеличаването на пристигащите мигранти".
Правителството на Мелони, което обеща бързо експулсиране на онези, на които им е отказано убежище, миналата седмица подписа мерки, даващи на властите правомощия да държат до 18 месеца.хора в центрове за задържане преди депортиране
Правителството също така постанови, че хората, чакащи молбите им за убежище да бъдат обработени, ще трябва да платят депозит, според информацията, на стойност 5000 евро, за да избегнат задържането си.

Станете почитател на Класа