Пекин реагира, след като Бербок нарече Си Дзинпин „диктатор“

Пекин реагира, след като Бербок нарече Си Дзинпин „диктатор“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Пекин привика германския посланик в Китай, след като външният министър Аналена Бербок нарече президента Си Дзинпин „диктатор", в последното избухване на напрежението между страните.
Въпреки че са основни търговски партньори, връзките между Берлин и Пекин се развалят, тъй като някои в германското правителство заемат по-твърда позиция по въпроси, вариращи от правата на човека до Тайван. Бербок, която настояваше за по-яростна линия, направи забележките в интервю за Fox News в четвъртък по време на посещение в САЩ.
Говорейки за войната в Украйна, тя каза: „Ако Путин спечели тази война, какъв знак би било това за други диктатори в света, като Си, като китайския президент? Така че Украйна трябва да спечели тази война".
Потвърждението, че Китай е извикал посланик Патриша Флор, дойде, след като Китай заяви по-рано в понеделник, че е „силно недоволен" от забележките на Баербок.„Коментарите са изключително абсурдни и са сериозно посегателство върху политическото достойнство на Китай и открита политическа провокация", каза говорителят на външното министерство Мао Нин на ежедневна пресконференция.
През юни Пекин порица американския посланик в Китай, след като президентът Джо Байдън също нарече Си „диктатор".
Попитана за протестите на Китай относно нейните забележки по време на посещение в Ню Йорк, Баербок отговори само, че ги е „взела под внимание".
Правителствен говорител отказа да коментира какво е мнението на канцлера Олаф Шолц относно забележките. Но говорителят добави „Ясно е, че Китай се управлява от комунистически, еднопартиен режим и също така е ясно, че това не съответства на нашата идея за демокрация".
Това бе третият неотдавнашен случай, в който Китай привиква германския посланик. Пекин също направи това, след като министърът на образованието на Германия посети Тайван през март, първото германско посещение на ниво кабинет на острова от 26 години.
Пекин твърди, че Тайван е негова собствена територия, която някой ден ще завладее, и засилва натиска върху самоуправляващия се демократичен остров.
Бербок, от партията на Зелените, призовава за по-твърда позиция към Китай и за по-голям акцент върху човешките права, докато Шолц, социалдемократ, подкрепя по-благоприятна за търговията позиция. В Берлин също нарастват опасенията относно потенциално рисковите китайски инвестиции у дома и силната зависимост на германския бизнес от правенето на бизнес в Китай.
По-рано тази седмица се потвърди, че Германия е блокирала пълното поглъщане от Китай на сателитен стартъп, целящ да съперничи на Starlink от съображения за национална сигурност. Миналата година правителството блокира продажбата на два производителя на чипове на китайски инвеститори поради опасения за сигурността.
Предложената продажба на дял в пристанище Хамбург на китайска фирма предизвика яростен политически скандал, но Шолц в крайна сметка одобри придобиването на дял, макар и в намален размер.

Станете почитател на Класа