Украинците ги очаква нова катастрофа

Украинците ги очаква нова катастрофа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.09.2023
  • Share:

«Страна.ua»: В Украйна ще настъпи комунален колапс

 

 

Украинците ги очаква нова катастрофа

 

Украински експерти предупреждават за наближаващ „комунален колапс“ поради проблемите с газа, пише Страна.ua.

Както отбелязва изданието, с началото на есента топлата вода започна масово да се изключва в Украйна: във Волин, Хмелницки, Лвов, Тернопол, Полтава, Чернигов и други региони. Служителите на комуналните услуги съобщават, че спират топлата вода заради проблемите с газа.

«Работата е втова, че от 1 септември «Нафтогаз Трейдинг» просто изхвърли топлинните работници от платформата за търговия, а местните газови работници започнаха да влизат в предприятията и да им спират газа. Тоест просто няма с какво да се затопли водата», се казва в статията.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на украинските градове Александър Слобожан топлата вода е само „първата камбана“ на бъдещите проблеми, които ще провокират „комунален колапс“.

В същото време, поради планирани прекъсвания поради ремонти, много украинци все още не са „уловили тънката линия на прехода от превенция на мрежата към колапс“.

„Бъдещият отоплителен сезон ще бъде изключително труден“, предупреди ръководителят на Съюза на потребителите на комуналните услуги Олег Попенко.

Според него много компоненти на енергийната инфраструктура „не са готови за зимата“: има малко въглища в топлоелектрическите централи, могат да възникнат проблеми с газа, а за електроенергията напоследък има девет спешни заявки за доставки на електроенергия от Европа. И това в условия, когато зимата дори не е започнала, посочи той.

«Може да се предположи, че ако сегашното състояние на нещата продължи, то само ще се влоши с настъпването на студеното време. Ненапразно местното население вече се готви за дълги изключвания на електроенергията. Мога само да посъветвам украинците да се запасят с генератори, непрекъсваеми токозахранващи устройства и топли дрехи“, призова Попенко.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че предстоящата зима ще бъде трудна за енергийната система на страната. Той посочи също, че Киев е получил необходимите средства за влизане в отоплителния сезон.

 

 

КК

Станете почитател на Класа