The New Yorker: На Запад призоваха Киев и съюзниците му да се замислят за преговори с Русия

The New Yorker: На Запад призоваха Киев и съюзниците му да се замислят за преговори с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Украйна и нейните съюзници трябва да помислят за преговори с Русия, пише TNY, позовавайки се на американския политолог Самуел Чарап. Той призова САЩ да започнат работа по дипломатическо решение на конфликта, тъй като контранастъплението се провали. Според него във всички случаи Киев ще трябва да направи териториални отстъпки.

 

 

Превод от The New Yorker, САЩ: 

 

The New Yorker: На Запад призоваха Киев и съюзниците му да се замислят за преговори с Русия

 

Ако искате да чуете алтернативен поглед върху военния конфликт в Украйна, говорете със Самуел Чарап.

Аналитик по Русия с тънки черти на лицето и посивяла глава, на четирийсет и три, той работи за RAND Corporation, мозъчен тръст, който прави изследвания за различни важни клиенти от 40-те години на миналия век, включително за Пентагона.

Този аналитичен център наема няколко етажа от офис кулата в Арлингтън, Вирджиния, близо до Пентагона.

Според Чарап Съединените щати могат да се опитат да предотвратят разширяването на военните действия в Украйна.

През последните месеци той се превърна в най-мощния глас в американската външнополитическа общност, който призовава за някаква форма на преговори за прекратяване или поне замразяване на конфликта.

В отговор той беше наречен рупор на Кремъл, руски «инфилтриран агент и предател.

Експерти обаче твърдят, че той не е променил мнението си от петнадесет години, въпреки новите обстоятелства. Той продължава да пише и да спори.

«Това е пожар от пета степен на сложност“, казва той. — А трябва да мина покрай него? Защото колкото и опасно да е сега, може да стане много, много по-зле.»

Дебатът за Украйна в Съединените щати е разделен на два дълбоко противоположни лагера. От една страна са хора (няма много от тях, поне в публичното пространство) като Чарап, които твърдят, че може да се намери начин да се сложи край на бойните действия в Украйна по-рано, отколкото по-късно, като се замрази конфликтът и се работи за безопасност и възстановяване на по-голямата част от страната, която не е под руски контрол.

От другата страна са тези, които считат, че това не е изходът и че битката трябва да продължи, докато Путин бъде победен и унизен.

Последното несъгласие се отнася до намеренията на Путин.

Лагерът на «борбата докрай» счита, че ако Путин не бъде решително победен, той ще продължи да воюва в Украйна. А някои считат, че ако не бъде спрян, той ще продължи да се движи по-нататък — в Молдова, балтийските държави, Полша.

Те считат, че европейската сигурност е заложена на карта.

Чарап, разбира се, не е съгласен с това.

Той счита, че прекратяването на огъня може да бъде направено «твърдо» чрез включване на «обвързващи» стимули и наказания, главно под формата на санкции, както и внимателно наблюдение на ситуацията…

„Трябва да признаем, че Путин е по-непредвидим играч, отколкото си мислехме. Ето защо, въпреки че не съм готов да приема версията, че неговите амбиции надхвърлят Украйна, не мисля, че можем напълно да ги изключим»

«Отслабена Русия — това е добре, казва Чарап. Но напълно изолирана Русия, държава-парий като Северна Корея, — това е лошо.»

Преди година Русия не нанасяше целенасочени удари по гражданската инфраструктура на Украйна. Сега тя редовно бомбардира украинските енергийни системи и пристанищни съоръжения.

С всеки изминал ден нараства вероятността от произшествие или инцидент, който да доведе НАТО директно до конфликт с Русия.

Чарап пита каква е цената на подобен риск.

«Изобщо не считам, че Украйна трябва да прави отстъпки — каза той. — Просто не виждам алтернатива на факта, че това в крайна сметка ще се случи».

В средата на август статия в Washington Post посочи, че разузнаването на САЩ е стигнало до извода, че Украйна няма да успее да достигне ключовия град Мелитопол по време на тази фаза на контраофанзивата, а Politico цитира американски служител, който задава въпрос дали Мили е бил прав през ноември на миналата година, когато предположи, че може би е време да се търси дипломатическо решение.

Според Чарап рисковете от отказ от опита за намиране на мирно решение са по-високи от рисковете от самия опит.

Всеки ден млади мъже и жени умират на фронтовата линия на най-големия военен конфликт в Европа от 1945 г. насам.

И много други ще умрат, преди всичко да свърши.

В това може да се увери всеки.

 

 

КК

Станете почитател на Класа