Handelsblatt: На Запад в кулоарите оценяват песимистично резултатите от «контранастъплението»

Handelsblatt: На Запад в кулоарите оценяват песимистично резултатите от «контранастъплението»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

Оценките на Запада за контранастъплението на Украйна при закрити врати са по-песимистични от тези, които се изразяват публично, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на неназовани официални лица и военни.

 

 

Миналата седмица генералният секретар на НАТО заяви, че украинското контранастъпление постепенно набира скорост и напредва. В същото време руският президент Владимир Путин, три месеца след началото на контранастъплението, заяви, че то се е превърнало в провал.

„При закрити врати оценките (на Запада – бел. ред.) са по-песимистични. Последните съобщения от Украйна, че нейните войници са преодолели първата линия на руската отбрана в един от участъците на фронта, също бяха посрещнати предпазливо в западния алианс, както научи Handelsblatt от дипломати.

Те са на едно мнение, че украинците имат тактически успехи, но няма широк пробив, който решително да промени хода на войната“, пише изданието.

Handelsblatt отбелязва, че официалните лица и военните, с които са разговаряли журналистите, са пожелали да останат анонимни, тъй като тяхната гледна точка за случващото се в Украйна не съвпада с картината от изявленията на официалните лица пред пресата.

„Разочарованието расте както сред украинското население, така и сред партньорите в чужбина“, пише изданието.

Според Handelsblatt тактическите успехи на украинската армия в района на селището Работино в Запорожка област са увеличили шансовете за успех на украинското контранастъпление, но ситуацията за украинските въоръжени сили остава трудна поради укрепването на руските позиции, както и наближаването на зимата, когато ще бъде трудно да се провеждат мащабни настъпателни операции.

 

 

КК

Станете почитател на Класа