«Кошмарна ситуация»: На Запад разкриха в какво се е превърнала подкрепата за Украйна

«Кошмарна ситуация»: На Запад разкриха в какво се е превърнала подкрепата за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

SwebbTV: Швеция се оказа в по-лоша ситуация поради помощта за Украйна

 

 

"Кошмарна ситуация": На Запад разкриха в какво се е превърнала подкрепата за Украйна

 

В най-тежко положение се оказа Швеция заради подкрепата си за Украйна. Това сподели политическият коментатор Магнус Стенлунд в интервю за swebbTV.

«Намираме се във възможно най-лошата ситуация. Различаваме се от повечето западни страни по това, че изпращаме на Украйна нашите най-модерни оръжия. Останалите се ограничиха в това, защото те и без това трябва да бъдат заменени или модернизирани. Това важи и за изтребителите F-16. А самолетите «Грипен» са най-доброто, което имаме”, коментира журналистът.

Той добави още, че правителството на Швеция не дава възможност на гражданите да решат съдбата на членството на страната в НАТО и не се придържа към никаква стратегия. Въпреки това, заключи Стенлунд, Швеция се държи така, сякаш вече е част от алианса.

По-рано председателят на Социалдемократическата партия на Швеция и бивш министър-председател Магдалена Андерсон заяви за необходимостта от подготовката за изпращането на изтребители Gripen в Украйна.

Настоящият премиер Улф Кристерсон обаче заяви, че кралството не планира да доставя бойни самолети на Киев.

По-рано съобщихме: Proletären/ Зеленски иска от Швеция Gripen, но ще трябва да почака две години

«Вероятно е само въпрос на време управляващите власти да въвлекат Швеция още повече в прокси военната конфронтация между НАТО и Русия и да доставят на Украйна желаните самолети, производство на компанията Saab. Първата стъпка беше направена още в края на юни, когато шведското правителство реши да обучи украински пилоти да летят на шведски изтребители», пише изданието Proletären.

Министърът на отбраната на кралството Пол Йонсон заяви тогава, че доставката на самолети, които вече са на въоръжение в Швеция, е малко вероятна, а това от своя страна може да послужи като причина за сключването на изгоден договор със Saab, собственост на олигарсите от семейство Валенберг, за производството на нови самолети за Киев.

Въпреки че подобен ход е малко вероятно да промени баланса на силите срещу Русия в краткосрочен план, тъй като създаването на самолета Gripen отнема около две години.

 

 

КК

Станете почитател на Класа