Arbejderen: „Янки, вървете си “ — датчаните се противопоставиха на военното присъствие на САЩ на тяхна земя

Arbejderen: „Янки, вървете си “ — датчаните се противопоставиха на военното присъствие на САЩ на тяхна земя
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

В Дания пацифисткото движение проведе протест срещу НАТО и призова да не се използва пристанището на Орхус като плацдарм за война и превъоръжаване. Демонстрацията се проведе в Орхус след поредната доставка на военна техника за Източна Европа, съобщава Arbejderen. Основното искане на участниците в демонстрацията е Дания да не се превърне в „пешка в мащабната война“ на САЩ и НАТО, които използват инфраструктурата на скандинавската страна за свои цели.

 

 

Arbejderen: „Янки, вървете си “ - датчаните се противопоставиха на военното присъствие на САЩ на тяхна земя

 

 

Пацифистите поискаха напускането на всички чуждестранни военни от страната им и носеха плакати с надпис: „Янки, вървете си у дома“.

Според организатора на събитието Дания и останалата част от Европа ще трябва да живеят с Русия като съседи и очевидно е в интерес на политиката за сигурност на скандинавското кралство това съвместно съществуване да бъде мирно. В същото време САЩ не губят нищо от противоречията между Дания и Русия, а само печелят милиарди долари от въоръжения конфликт в Европа, пише Arbejderen.

Карстен Андерсен, представител на организацията „Орхус срещу войната и терора“, заяви, че датските власти и медиите са убедени, че сигурността на Дания ще бъде гарантирана най-добре чрез сляпото следване на американците.

Той отбеляза, че интересите на Дания и САЩ в областта на политиката за сигурност не съвпадат.

Андерсен счита, че при потенциален въоръжен конфликт с Русия страната му може да бъде заличена от лицето на земята.

„Ако американците от военните бази в Дания нападнат Русия или я заплашват, тогава Дания рискува да бъде унищожена“, добави датчанинът.

 

 

 

КК

Станете почитател на Класа