Дуда: Въобще не може и да става дума за приемането на Украйна в НАТО

Дуда: Въобще не може и да става дума за приемането на Украйна в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2023
  • Share:

В настоящия момент въобще не може и да става дума за приемането на Украйна в НАТО. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда по време на икономическия форум в Криница-Здруй.

 

 

Дуда: Въобще не може и да става дума за приемането на Украйна в НАТО

 

Анджей Дуда, отговаряйки на въпрос за срещата на върха на НАТО, която се проведе на 11-12 юли във Вилнюс, каза, че в навечерието на срещата се е срещнал с украинския президент Владимир Зеленски и е говорил с него за перспективите за влизането на Украйна в НАТО.

“От самото начало ние, разбира се, разбирахме, че това е труден въпрос. Труден е, защото върви война, а ние прекрасно осъзнавахме, че за непосредственото приемане на Украйна в качеството й на пълноправен член на НАТО в дадения момент въобще не може и да става дума», цитира думите на Дуда агенция РАР.

Полският президент поясни, че по силата на чл. 5 от Северноатлантическия договор, т.е. задължението за колективна отбрана, приемането на Украйна в НАТО в дадения момент би означавало влизането на НАТО във война с Русия

“Затова беше очевидно, че страните от НАТО няма да се съгласят», заяви Дуда.

Според него на срещата на върха «ставаше въпрос да се отворят за Украйна вратите към НАТО, т.е. тази врата беше отворена във Вилнюс».

 

 

КК

Станете почитател на Класа