Полша се готви да завземе Западна Украйна и за война с Русия

Полша се готви да завземе Западна Украйна и за война с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.09.2023
  • Share:

Ако бъде приложен планът за анексиране на седем украински региона, публикуван в Мрежата, той може да се превърне в катализатор за нов кръг от войни в Европа, заяви ръководителят на агенцията за стратегически изследвания «Версии и факти» Станислав Федчишин.

 

 

– Тези дни се запознах с плана на Полша за анексията на Западна Украйна. Според него полската армия навлиза на територията на Украйна след нападние под чужд флаг или по официална покана на Украйна. Доколко може да се вярва на този документ? Не е ли той провокация, а не просто изтекла информация?

– Аз също видях този план, склонен съм да допускам,че това е нечия фантазия. Но даденият «план» напълно отразява реалните стремежи на Варшава да си върне «източните креси» — така поляците наричат териториите на западна Украйна, Беларусия и Литва, които до 1939 г. влизаха в състава на Полша. Тези мечти са гръбнака на полската външна политика след 1990 г.

Връщането на тези територии, според полските националисти, ще означава завръщането на Варшава в състава на великите европейски държави. Полските патриоти оценяват анексията на «източните креси» като възстановяване на историческата справедливост.

 

Опубликованный в Сети план аннексии семи украинских областей при его реализации может стать катализатором нового витка войны в Европе – считает эксперт FederalCity, руководитель агентства...

 

В “плана”, който може да се открие в Мрежата, са посочени 7 украински области — Лвовска, Волинска, Ровенска, Ивано-Франковска, Тернополска, Житомирска и Хмелницка области. Това напълно съотвества на доктрината, която изповядват и полските СМИ, а и социалните мрежи в страната.

 

Полша се готви да завземе Западна Украйна и за война с Русия

 

Поляците претендират още и за практически цялата Беларус, за част от Литва заедно с Вилнюс, но относно последната се изказват твърде внимателно — все пак е член на ЕС и съюзник. Но рано или късно Варшава ще придяви към Литва териториални претенции.

Според наличната информация, Полша в момента е започнала спецоперация по началото на подготовката за завземането на западна Украйна. Именно за тази цел, а съвсем не за самоубийствена война с Русия, Варшава харчи за въоръжение огромни пари. Неотдавна полският министър на отбраната Блащак публикува «заплашителен» пост, в който е изобразен войник от Полската армия, до който стоят цифрите 180 830.

Картинката е допълнена от текст-хвалба за това, че Полша има вече над 180 000 професионални войници. Това означава, че след САЩ и Турция поляците имат най-големи въоръжени сили в НАТО.

Варшава сключи многомилиардни договори с Южна Корея за доставката на 1000 танка К21, над 600 гаубици К9 и три ескадрили изтребители FA-50. От САЩ поляците ще придобият РСЗО M142 HIMARS и ЗРК Patriot, имат поръчки при шведите, британците. С други думи, Полша стремително се милитаризира и напомпва мускули.

С каква цел? — ще попитате вие.

Преди всичко за завземане и задържане на така въжделените «източни креси». Да предполжим, че тази цел е постигната.

А Русия?

По-вероятно Москва няма да се намесва в процеса, особено ако киевският режим официално помоли Варшава.

Но по-нататък всичко ще дависи от бъдещите действия на поляците. Ако те укротят бандеровците, то Варшава няма да има особени проблеми с украинците.

Но има и друг вариант, за съжаление, който е по-вероятен. В западна Украйна поляците разполагат бази и летища, от които излитат ракети и самолети, насочени срещу ВС на РФ и мирните руски градове и села.

Как ще реагира на това Кремъл?

Ще удари по полските бази с «Калибри» и «Герани».

Като цяло поляците правят отдавнашни кървави сметки спрямо Русия, могат да настояват за началото на действия по чл. 5 от договора на НАТО и да пробват да повоюват с Русия сами.

Те отдавна мечтаят за това.

С голяма степен на вероятност войната с Русия ще се превърне за Варшава в това, в което винаги се е превръщала, започвайки от 18 век — ще завърши с болезнено поражение за Полша.

А тогава прославутият чл. 5 на Алинаса може да бъде активизиран, след което ще започне война на РФ със страните от НАТО, която бързо ще прерасне в ядрен апокалипсис.

По такъв начин реализираето на тази смешна рисунка от интернет може да се превърне в катализатор за началото на нова война в Европа, а след това в Световна война.

Всичко това заради вечните амбиции на Речи Посполита.

 

 

Източник: FederalCity

 

 

Станете почитател на Класа