Макрон подкрепи прозападния президент на Грузия

Макрон подкрепи прозападния президент на Грузия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази силна подкрепа за прозападния президент на Грузия Саломе Зурабишвили, която е заплашена от импийчмънт в страната си, като същевременно призова Тбилиси да удвои усилията за развитие на европейските си перспективи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

"Бих искал да изразя пълната си подкрепа за смелата борба, която тя води, за демокрацията, за върховенството на закона и за това, което вярвам, че е бъдещето на грузинския народ, тоест наистина това европейско приобщаване", заяви френският президент във видео, публикувано в "Екс".

"Ще продължа да подкрепям президентката на Грузия през следващите седмици, месеци и години по този път, който според мен е много важен за вас и за нас", добави Макрон, който днес разговаря в Париж с Зурабишвили.

Самата Зурабишвили също приветства "много полезния разговор с френския президент по темата за бъдещата ни кандидатура в ЕС".

Според Елисейския дворец Макрон давайки си сметка за привързаността на грузинския народ към ценностите, които са в основата на европейския проект, е призовал грузинските власти да удвоят усилията си за осъществяване на реформите, необходими за постигане на напредък" на страната по пътя ѝ към еврочленството.

Миналата седмица управляващата партия в Грузия "Грузинска мечта" започна процедура по импийчмънт на президентката, която е била дипломат във Франция.

Избрана през 2018 г. с подкрепата на същата тази партия, Зурабишвили сега се противопоставя на политиката ѝ на сближаване Русия и удвои усилията, за да получи страната ѝ статут на кандидатка за членство в Европейския съюз.

 

Станете почитател на Класа