Турският парламент започва работа по нова конституция

Турският парламент започва работа по нова конституция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турският парламент ще започне работа по нова конституция, след като се завърне от лятната си ваканция през октомври, според информацията, предадена от Daily Sabah.

 

 

Ердоган заяви: "Ние напълно ще освободим Турция от конституцията, създадена през епохата на военния преврат, и ще работим с нашите партньори от Алианса, за да изготвим гражданска конституция, която е подходяща за нашата демокрация." Тази изява беше направена по време на пресконференция след заседание на кабинета в столицата Анкара.

Сегашната конституция на Турция, приета през 1982 г. след военен преврат, е била подложена на няколко изменения през годините. Военният преврат през 1980 г. е довел до масови арести и репресии, оставайки мрачен период в турската политическа история.

Предложените промени в новата конституция се фокусират върху важни теми като свободата, правото на сигурност, правото на справедлив процес, свободата на словото, както и правата на жените и хората с увреждания. Проектът за новата конституция е изготвен със сътрудничеството на международни механизми за наблюдение на правата на човека и правозащитни групи, съгласно информацията от турските медии.

Станете почитател на Класа