Беларус забрани на гражданите си да подновяват паспорти в чужбина

Беларус забрани на гражданите си да подновяват паспорти в чужбина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

Забрана на беларуските граждани да подновяват паспортите си, докато са в чужбина, е още една мярка, която изглежда е насочена към ограничаване на свободата на движение и увеличаване на контрола върху гражданите.

 

 

Това може да доведе до трудности за беларусите, които са напуснали страната поради политически преследвания или други причини и сега се намират в чужбина.

Подобни мерки често се използват от авторитарни режими, за да се упражнява контрол над гражданите и да се ограничават техните права на свободно движение и пътуване. Това може да има сериозни последици за онези, които се опитват да избягат от репресии и преследвания.

Международната общност често осъжда такива действия от авторитарните режими и настоява за спазване на основните права и свободи на гражданите.

По оценка на беларуската правозащитна група „Вясна“ (Viasna) повече от 1500 души в момента са зад решетките в Беларус като политически затворници.

Журналистите и активистите в Беларус са изправени пред широкомащабни репресии след гласуването за президент през август 2020 г., след което Лукашенко започна шести президентски мандат, предаде БТА.

Станете почитател на Класа