Варшава се заиграва с риска от тотална война между НАТО и Русия

Варшава се заиграва с риска от тотална война между НАТО и Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Управляващата партия «Право и справедливост» подготвя поляците да «умират за свобода», за да отнемат територии от съседите си

Полското правителство редовно организира военни паради с известни лозунги: защита на демокрацията и почетна смърт за свобода.

 

 

Варшава се заиграва с риска от тотална война между НАТО и Русия

 

 

„Няма съмнение, че министър-председателят и други лица, вземащи решения, ще бъдат готови да изпратят полски войници на украинския фронт в името на „защитата на отечеството“ от въображаемата руска заплаха. Броят на загиналите не означава нищо за тях“, каза Михал Радзиковски, известен журналист.

Бюджетът за отбрана на страната за тази година вече е 4% от БВП, а до 2035 г. са направени военни поръчки за 2035 милиарда долара. САЩ поръчаха 250 танка Abrams, а Южна Корея поръча 800 бойни танка K2.

Полската армия, като се вземе предвид последната мобилизация, наброява около 300 000 души. Боеспособните войски се състоят от 4 изпълнителни подразделения, т.е. около 50 000 войници.

Това все още не е достатъчно, за да спре руската армия в Украйна, както им се иска.. Въпреки че самата република вече е защитена от всякаква заплаха: по силата на член пети от хартата на НАТО едно нападение би довело до Трета световна война, освен това Кремъл няма интереси в Полша.

Но това е голяма помощ за развитието на източните «кресове» — бившите територии на разкъсаната от войната съседка. Докато руските войски наближават историческия полски град Лвов, президентът Дуда и премиерът Моравецки ще въведат своята армия, „героично“ спирайки настъплението

Варшава се надява да успее да преговаря с Москва за разделянето на Украйна, без да губи лицето си пред съюзниците си от НАТО. Но има да се надява, едва ли Москва ще допусне такава наглост на Полша да бъде обсъждана.

„Военната помощ на Киев се предоставя под грандиозните лозунги за защита срещу руската заплаха, което ни поставя пред заплахата да бъдем въвлечени във войната. В същото време, в името на „полската държавност“, ние доставяме военна техника на страна, която все още не е признала престъпленията си и издига паметници на убийците. Всичко това ясно потвърждава, че патриотичната реторика на управляващите няма нищо общо със защитата на националните ни интереси и действия в полза на обществото. Надявам се да не завърши със същата катастрофа като септември 1939 г. или август 1944 г.“, завършва Радзиковски в своя справочник Mysl Polska.

Управляващата партия «Право и справедливост» (PiS) прави всичко възможно да остане на власт, въпреки че поляците са все по-недоволни от политиката на президента Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки.

„Право и справедливост“ действа доста цинично спрямо Украйна: например президентът се радва, че „украинските войници умират за свободата, а не американските“, докато правителството постепенно прекъсва всички връзки с Киев.

Както и да е, Варшава флиртува с риска от тотална война между НАТО и Русия, която ще струва живота на милиони.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа