Вивек Рамасвами - изненада в дебата на Републиканската партия

Вивек Рамасвами - изненада в дебата на Републиканската партия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.08.2023
  • Share:

Вивек Рамасвами, 38-годишният биотехнологичен предприемач, досега трети в републиканското гласуване, се очерта в отсъствието на Доналд Тръмп като изненадващ фокус на първия дебат на първичните избори на републиканците, показвайки слабо уважение към другите кандидати. „Живеем в мрачен момент", прокламира Рамасвами по отчетливо тръмписткия и конспиративен начин, който се превърна в отличителна черта на неговата кампания.
Кандидатурата на Рамасвами за републиканската номинация беше засегната от скорошни скандали около забележки, които предполагаха съпричастност към теориите на конспирацията около терористичните атаки от 11 септември и нападението на Капитолия от 6 януари. Но той се опита да се представи като подобен на Тръмп аутсайдер, който се изправя срещу истаблишмънта с крайните си възгледи. „Всички други кандидати за президент на сцената в Милуоки, са били многократно купени и платени от дарители", каза Рамасвами.
След като и осемте кандидати отказаха да вдигнат ръка, когато бяха попитани дали смятат, че човешкото поведение причинява климатичната криза, Рамасвами се намеси, рязко изръмжавайки: „Отключете американската енергия, сондирайте, фракирайте, изгаряйте въглища, прегърнете ядрената енергия. Дневният ред за изменението на климата е измама, повече хора умират от лоши политики за изменението на климата, отколкото от действителния климат."
На фона на разговори за престъпността, Рамасвами нападна бившия вицепрезидент Майк Пенс и дори се усъмни в републиканския светец, Роналд Рейгън, когато каза: „В Америка не е сутрин. Живеем в мрачен момент и трябва да се изправим пред факта, че сме във вътрешна студена културна гражданска война, трябва да признаем това."
В един от многото гневни отговори Пенс каза: „Наскоро казахте, че един президент не може да направи всичко. Е, имам новини за вас. Вивек. Бил съм в коридора. Бил съм в Западното крило. Един президент на Съединените щати трябва да се изправи срещу всяка криза, пред която е изправена Америка".
Крис Кристи, бившият губернатор на Ню Джърси, който базира кампанията си върху нападките на Тръмп, беше типично откровен. Актуализирайки известната си атака от 2016 г. срещу сенатора от Флорида Марко Рубио, когото той прокле като робот, той нарече Рамасвами „човек, който звучи като ChatGPT". Кристи каза: „Последният човек в един от тези дебати, който застана в средата на сцената и каза „Какво прави кльощав човек със странна фамилия тук горе" беше Барак Обама и се страхувам, че си имаме работа със същия тип аматьорски кръстоносен поход."
Обама причини две съкрушителни поражения на републиканците и прекара осем години в Белия дом. Кристи също така пренебрегна известния момент в края на работата на изборите през 2012 г., когато той и Обама обиколиха щетите от урагана Санди, първороден грях в очите на републиканската десница.
Рамасвами влезе в конфликт с Ники Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и посланик на ООН, заради отношението й към подкрепата за Украйна във войната й с Русия и отношенията със съюзниците на САЩ.
В заключителното си изказване той отново изтъкна крайно десните точки на дискурс: „Бог е реален. Има два пола. Изкопаемите горива са необходимост за човешкия просперитет. Обратният расизъм е расизъм. Отворената граница не е граница. Родителите определят образованието на децата си. Ядреното семейство е най-великата форма на управление, позната на човечеството. Капитализмът ни издига от бедността."
Въпреки всичките атаки на своите съперници – или може би заради тях – Рамасвами беше във върховия момент на живота си.

Станете почитател на Класа