Южноафриканският президент обяви новите членове на БРИКС

Южноафриканският президент обяви новите членове на БРИКС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.08.2023
  • Share:

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обяви имената на страните, които ще бъдат поканени да се присъединят към групата нации от БРИКС като пълноправни членове, след като лидерите на БРИКС приключиха дискусията си по въпроса вчера сутринта. Това са: Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Присъединяването ще стане на 01.01.2024 г.
Южноафриканският шерп от БРИКС Анил Суклал преди това каза "Лидерите сутринта имаха допълнителна среща, за да финализират списъка на страните, а след това ще има пресконференция, на която президентът Рамафоса официално ще обяви списъка на страните, които са беше съгласувано от всички страни от БРИКС."
"Нашите лидери имаха дискусия снощи по препоръка на министри. Това беше доста обширна дискусия, защото разширяването трябва да бъде внимателно обмислена позиция и те продължиха дискусията днес и постигнаха консенсус относно разширяването. Критериите за разширяване на БРИКС вече са финализирани и приети с консенсус от нашите лидери", обясни дипломатът.
Той добави, че работата по критериите за разширяване на БРИКС се води активно на различни нива от миналата година.
Южноафриканският външен министър Наледи Пандор каза по-рано лидерите в крайна сметка са се споразумели за приемането на нови членове и са одобрили документ, определящ принципите, изискванията и процедурата за членство.

Станете почитател на Класа