Фед може да остави вратата отворена за по-високи лихвени проценти

Фед може да остави вратата отворена за по-високи лихвени проценти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.08.2023
  • Share:

Очаква се най-могъщият централен банкер в света, Джеръм Пауъл, да разочарова инвеститорите, търсещи увереност, че лихвените проценти в САЩ са достигнали своя връх, когато изнесе дългоочакваната реч пред колегите си днес.
Начело на тридневния годишен конклав на централните банкери, който започва в четвъртък в Джаксън Хоул в Уайоминг, председателят на Федералния резерв ще остави вратата открехната за по-нататъшни увеличения на разходите за заеми на САЩ през следващите месеци, ако инфлационният натиск продължи.
Но след като изпрати пазарите на опашка миналата година, като изложи решимостта на Фед да укроти инфлацията, Пауъл се очаква да изнесе по-нюансирана реч пред публиката, събрана в курортния град Роки Маунтинс.
Цените на акциите спаднаха рязко миналата година, след като той скъса планираната си реч и вместо това отправи изненадващо ястребово послание. Но след като впоследствие повиши лихвените проценти в САЩ до най-високото им ниво от повече от две десетилетия, сега се смята, че официалните разходи по заемите са на или близо до техният връх.
Анализатори очакват, че Пауъл все още има възможност да разтърси пазарите, които вече са неспокойни от неотдавнашното увеличение на разходите за дългосрочни заеми в САЩ. Доходността – или лихвеният процент – по 10-годишните държавни облигации на САЩ се покачи до най-високото ниво от 16 години този месец, след като официалните данни показаха по-бърз от очаквания растеж.
Роналд Темпъл, главен пазарен стратег на инвестиционната фирма Lazard, каза: „Очаквайте Пауъл да извърши балансиращ акт, като подчертае успеха до момента в намаляването на общата инфлация от 9,1% на 3,2%, като същевременно призна, че е твърде рано да се обяви победа. Очаквам Пауъл да подчертае, че лихвите могат да се повишат допълнително оттук и че Фед ще зависи от данните в своите оценки. Като се имат предвид ниските нива на ликвидност на пазарите през август, всякакви изненади от Пауъл биха могли значително да раздвижат пазарите."
Събирането на централните банкери се провежда ежегодно от 1970 г. насам, а в Jackson Lake Lodge в националния парк Гранд Тетън от 1981 г. насам. Кристин Лагард, президентът на Европейската централна банка, също ще говори в петък, а Банката на Англия ще бъде представлявана от един от своите заместник-губернатори Бен Бродбент. Основната инфлация в САЩ беше 8,5%, а Фед беше фиксиран на 2,25-3%, когато Пауъл последно говори на симпозиума в Джаксън Хоул. През юли лихвените проценти бяха от 5,25% до 5,5% след най-агресивното затягане на политиката, откакто Пол Волкър, председател на Фед, изпрати икономиката на САЩ в дълбока рецесия преди четири десетилетия.
Стив Ингландър, икономист в банка Standard Chartered, каза: „Очакваме Пауъл да представи скромно ястребова средносрочна базова политическа позиция, като вземе предвид риска, че Фед е приключил с нарастването, но не изключва възможността за още затягане, като същевременно намали очакванията за ранни съкращения."
Андрю Хънтър, заместник-главен икономист на САЩ в консултантската компания Capital Economics, каза: „Продължаващото нарастване на доходността на дългосрочните държавни облигации до най-високото им ниво отпреди финансовата криза, тъй като очакванията за икономическо ускоряване се увеличиха, създава опасен фон за речта на председателя на Фед Джером Пауъл в Джаксън Хоул. Но с малко доказателства, че по-силният растеж ще заплаши да възобнови инфлационния натиск, ние не смятаме, че има нужда Пауъл да изтупва праха от ястребовия си сценарий от миналогодишното събитие."

Станете почитател на Класа