Емисиите на Амазония са се удвоили през президентството на Болсонаро

Емисиите на Амазония са се удвоили през президентството на Болсонаро
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.08.2023
  • Share:

Първата половина от президентството на Джаир Болсонаро беше толкова разрушителна за Амазония, че беше сравнима с рекордната суша и гореща вълна от Ел Ниньо през 2016 г. по отношение на въглеродните емисии, според учените.
Годишните емисии от най-голямата дъждовна гора в света са се удвоили приблизително през 2019 г. и 2020 г. в сравнение със средните стойности за периода 2010-2018 г., според ново проучване, публикувано в Nature, тъй като участъци от гората са били умишлено изсечени и изгорени за отглеждане на едър рогат добитък и земеделие през първите две години от времето на управление на крайнодесния лидер.
Въпреки че количеството въглерод, което Амазония абсорбира и отделя, се променя с метеорологичните цикли, като обикновено се всмуква повече през влажни години и по-малко през сухи периоди, проучването установи, че повишаването на емисиите при Болсонаро няма много общо с естествените процеси, а е причинено от систематичното премахване и понижаване на правоприлагането в областта на околната среда в Бразилия.
При Болсонаро броят и тежестта на глобите за незаконно обезлесяване от страна на бразилските власти намаля драстично, докато пожарите и разчистването на земя скочиха, установи проучването. Въглеродните емисии се увеличиха от средногодишни 0,24 гигатона от 2010-18 до 0,44 GtC през 2019 г. и съответно 0,55 GtC.
Анализът, че Амазония сега отделя повече CO2, отколкото е в състояние да абсорбира, предупреждава, че новите райони на гората са се превърнали във нарастващ източник на емисии, особено западна Амазония, една от най-девствените части на басейна, обект на незаконни нашественици и миньори.
Това засилва страховете, че Амазония, която играе важна роля в регулирането на световния климат, наближава повратната точка, след която вече няма да може да се поддържа, което би имало дълбоки последици за биоразнообразието и климата.
Лучиана Гати от Националния институт за космически изследвания в Бразилия, която ръководи изследването, каза: „Болсонаро беше бразилският Ел Ниньо. Анализът предполага, че няма причина за големите емисии от Амазония освен премахването на правоприлагащите органи. В тази статия ние обединяваме науката за измерване на въглеродните емисии, обезлесяването и наблюдението на пожарите, правоприлагането и икономическите фактори: всичко, което участва в процеса на унищожаване на Амазония. След като наблюдавахме всички тези фактори, беше просто една проста стъпка да кажем: „Ти си човекът, ти си отговорният за тези големи емисии от Амазония." Това е невероятна и много тъжна история", каза тя.
„Агробизнесът в Бразилия гледа към Амазония, за да превърне страната във ферма за света. Това е ужасен план не само за Бразилия, но и за целия свят. Амазония е буфер за изменението на климата", каза Гати, който е член на Научния панел за Амазония, посветен на опазването на региона. Анализът не включва втората половина от президентството на Болсонаро, която отбеляза още по-високи нива на обезлесяване и пожари.
Има спад в нивата на обезлесяване при новия бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва, който обеща да прекрати обезлесяването в страната до 2030 г. Той проведе среща на върха на Амазония с лидерите по-рано този месец, но те не успяха да договорят регионална цел за спиране на загубата на гори, на фона на разногласия относно проучването на нефт и газ.
„В Бразилия се наблюдава значително намаляване на обезлесяването през юни. В идеалния случай се надявам, че когато изчислите 2023 г. в сравнение с 2022 г., може да има 50% намаление, което би било много добре. Ако Бразилия иска да достигне нулево обезлесяване до 2030 г., намаляването с 50% би било много добра новина", казват анализатори.

Станете почитател на Класа