Провал и на втория опит Северна Корея да изстреля шпионски сателит

Провал и на втория опит Северна Корея да изстреля шпионски сателит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.08.2023
  • Share:

Вторият опит на Северна Корея да постави на орбита шпионски сателит се провали, след като ракетният ускорител изпита проблем по време на третия етап, съобщиха държавни медии, тъй като космическите власти обещаха да опитат отново през октомври.
Първият опит през май също завърши с неуспех, когато новата ракета Chollima-1 се разби в морето.
Изстрелването преди зазоряване в четвъртък стана в първите часове от осемдневния прозорец, който Северна Корея даде за опита. Държавата с ядрено въоръжение се опитва да постави първия си военен шпионски сателит в орбита, заявявайки, че планира флота от сателити, които да наблюдават движенията на американски и южнокорейски войски.
„Полетите на първата и втората степен на ракетата бяха нормални, но изстрелването се провали поради грешка в системата за аварийно взривяване по време на полета на трета степен", каза държавната информационна агенция KCNA за изстрелването.
Армията на Южна Корея каза, че е проследила полета от изстрелването му на северната площадка за изстрелване на сателити Сохае и също заключи, че е бил неуспешен.
Изстрелването предизвика спешно предупреждение в Япония малко преди 4 часа сутринта местно време (19:00 GMT), което каза на жителите на най-южната префектура на Окинава да се скрият. Около 20 минути след сигнала японското правителство последва известие, че ракетата е преминала към Тихия океан и отмени предупреждението за извънредна ситуация.
На телевизионна пресконференция главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно каза, че многократните изстрелвания на ракети са заплаха за регионалната сигурност. „Ще протестираме решително срещу Северна Корея и ще я осъдим по най-категоричния възможен начин", каза той. Мацуно каза, че части от ракетата са паднали в Жълто море, Източнокитайско море и Тихия океан.
Армията на Южна Корея осъди изстрелването като провокация и нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи използването на технология за балистични ракети от Севера.
Американски служител, пожелал анонимност, потвърди, че американската армия е знаела за изстрелването от Северна Корея, но отказа да предложи подробности.
Националната администрация за аерокосмическо развитие на Северна Корея (Nada) заяви, че ще разследва и ще предприеме стъпки за отстраняване на причината за повредата. „Nada ще проведе третото изстрелване на разузнавателен сателит през октомври след щателно проучване на причината и предприемане на мерки", съобщи KCNA.

Станете почитател на Класа