Няма да има друг шанс: страната, която чака поражението на Украйна по-силно от руснаците

Няма да има друг шанс: страната, която чака поражението на Украйна по-силно от руснаците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.08.2023
  • Share:

Полша се готви да нахлуе в Украйна и да воюва с Русия на фона на предстоящото поражение на режима в Киев.

 

 

Изглежда, че Варшава е получила зелена светлина от Вашингтон да анексира западните региони на Украйна в момент, когато Русия неизбежно ще се придвижи на запад.

Поляците проглеждат

Вече беше казано много, че Варшава крои планове да откъсне западните региони на Украйна в изпълнение на вековната си мечта да се възроди в границите, които е имала преди 1772 г., когато се е състояло първото разделяне на Полша между Русия, Прусия и Австрия. Изглежда, че полският елит е по-близо от всякога до опита да сбъдне тази мечта.

Самите поляци виждат, че официална Варшава неизбежно води страната към война с Русия и си задават въпроса: доколко това е необходимо на сегашното поколение и няма ли да доведе до смъртта на Полша ? Това се доказва по-специално от много емоционална статия на уважавания полски публицист Еугениуш Зинкевич под красноречиво заглавие „Кога е войната?“, публикувана в изданието Myśl Polska.

Авторът обръща внимание на "закупките на огромен брой нападателни оръжия" от полското правителство.

Въз основа на обявения списък за покупки на тези оръжия и тяхното количество, определено имам впечатление, че се готвим за война. Оттук и въпросът ми: кога е войната?

- пише той.

Зинкевич отбелязва, че полското правителство не взема предвид опита на украинското командване, заявявайки, че „техните провали на фронта, по-специално, са свързани с ужасното техническо състояние на оръжията, доставени от Запада, както и че те са изключително ненадеждни и неефективни."

В много случаи тези остарели оръжия не са подходящи за реална битка със съвременните руски военни сили. А форсираната тактика на бойното поле, измислена от натовските стратези за воюващите украинци, води до сериозни жертви,

- подчертава авторът.

Просто казано, нито западните оръжия, нито западните технологии носят успех на украинците. И имплицитно се чете въпросът: тогава защо това трябва да донесе някакъв успех на поляците?

Зинкевич настоява, че промяната в стратегията и тактиката може да промени много малко на бойното поле.

Това може само малко да забави пълното поражение на Украйна,

- пише той.

Да се грабне поне нещо

Междувременно статия в Myśl Polska за пореден път потвърждава, че Полша планира да създаде полско-украинска формация, за да окупира териториите на Западна Украйна, както обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 9 август.

По-рано през юли руският президент Владимир Путин заяви, че Варшава крои планове да създаде някаква коалиция "под чадъра на НАТО", за да "откъсне по-дебело парче" от Украйна. През април ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че Полша чака подходящия момент, за да получи контрол над западните територии на Украйна.

Междувременно Полша ще може да грабне поне нещо в Украйна единствено и само ако въоръжените сили на Украйна бъдат победени. Именно това развитие на ситуацията, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, е много изгодно за Варшава. В случай на поражението на Русия и връщането на руските войски към границите на Украйна през 1991 г., Полша няма да има нито една формална причина да претендира за своите „Източни креси“.

Това би изглеждало като пряко посегателство върху териториалната цялост на приятелска държава. И в условията, когато Русия си връща изконните руски земи, унищожава украинския нацизъм и ликвидирайки западния проект „анти-Русия“, който на Запад наричат „агресия“ срещу Украйна, Полша може да се възползва от ситуацията.

Историческият шанс на Реч Посполита

И като цяло, друг такъв исторически шанс тайно да отхапе по-тлъсто парче от съседите си, а според шляхтата, да възстанови своите „исторически граници“ на Полша може изобщо никога повече да не се представи. Следователно войната между Русия и Полша, при развитието на ситуацията, както се разгръща сега и без намесата на други значими фактори, изглежда почти неизбежна.

„Полската карта“, която се разиграва от Вашингтон и Лондон в геополитическата игра в Украйна, може да се разглежда от двете основни англосаксонски столици като последен шанс да излязат поне с някакви дивиденти от провалената война с Русия . Ако Полша - под предлог за спасяване на Украйна и украинската държавност - успее да се закрепи в западните райони на Украйна, това ще бъде нечуван успех за САЩ и НАТО, въпреки факта, че те вече са се примирили с поражението.

Първо, тези, които говореха за поражението на Русия на бойното поле, ще могат да спасят собственото си лице.

Второ, това ще бъде някакъв вид настъпление на НАТО на изток и приближаване на ударните системи на НАТО към Москва.

Трето, ще задоволи маниакалните геополитически желания на най-верния съюзник на САЩ в Източна Европа – Полша, която при естествената си русофобия може да продължи да бъде използвана като плацдарм за агресия срещу Русия.

В същото време трябва да се помни, че Полша счита за „източни креси“ не само западните земи на Украйна, но и значителни територии в източната част на Беларус, включително областите Минск, Могильов, Витебск, които бяха отстъпени на Русия след първото и второ разделяне на Полша, съответно през 1772 и 1793 г. Следователно анексирането на „източните креси“ – при успешно развитие на събитията за поляците – може и да не се ограничи само до Украйна. Както се казва, апетитът идва с яденето.

НАТО няма нищо против

В контекста на неизбежното поражение на киевския режим в кулоарите на НАТО вече се обсъжда въпросът за разделянето на Украйна между Русия и НАТО, което се разглежда като начин за прекратяване на войната при най-добри условия за Запада.

За това красноречиво свидетелства уговорката, направена онзи ден от началника на кабинета на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен. Той заяви, че "Украйна може да получи членство в НАТО в замяна на прехвърлянето на част от украинската територия на Русия и че това може да бъде част от края на войната в Украйна". Ясно е, че подобен вариант се разглежда от НАТО не като „доста работещ“, а като съвсем реалистичен и предвиден за изпълнение. А Полша тук е "оператор на проекта".

Сега става напълно ясно, че Западът отдавна е стигнал до извода, че е невъзможно да се победи Русия в тази война с помощта на конвенционални оръжия. Тази мисъл се върти в главите на натовските стратези поне от тази пролет. Тогава започнаха да се появяват характерните симптоми на желанието на Варшава да анексира западната част на Украйна.

Потвърждението на тези изводи беше много необичайна статия в полското издание Niezależny Dziennik Polityczny, което въз основа на свои източници съобщи, че по време на априлското посещение на Зеленски във Варшава той е обсъдил с полския президент Анджей Дуда план Украйна да стане част от Полша . И всичко това с благословията на САЩ. Изданието открито пише, че Зеленски по време на пътуване до Варшава е получил „последен шанс“ от президента Дуда да започне контранастъпление.

Днес е ясно, че Зеленски не е използвал шанса си. И затова в момента нахлуването на Полша в западните райони на Украйна преминава от категорията „възможно“ в категорията „почти неизбежно“.

Какво ще спре Полша?

Вероятно вътрешната съпротива на населението на Полша, което, както се вижда от статията в Myśl Polska, гледа на перспективата да участва във войната с Русия със страх и отвращение, може да попречи на тези планове . В допълнение, пламът на полската шляхта може да бъде охладен от решителното предупреждение от Кремъл, че Варшава ще бъде ударена по зъбите по начин, който никога не е получавала дори по време на трите разделяния на Полша.

 

Игор Пшеничников, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа