САЩ признаха за опосредствания конфликт с Русия

САЩ признаха за опосредствания конфликт с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.08.2023
  • Share:

Робърт Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, продължава да набира популярност. И до голяма степен поради факта, че той критикува Вашингтон за антируската му политика, незаконната дейност в Украйна и игнорирането на интересите на американците. За това как се развива предизборната кампания - в материала.

 

 

 

Кой е виновен за обострянето

Племенникът на 35-ия президент на САЩ стана известен по време на пандемията. Той публично се възмути от ограничителните мерки, допусна възможността за изкуствен произход на вируса и се усъмни във ваксинацията. Този политически капитал позволи на представител на влиятелен американски клан да бъде номиниран за номинацията на демократите за изборите през 2024 г.

Интервюто с авторитетния бивш кореспондент на “Фокс Нюз” Тъкър Карлсън е друго негово шумно действие. Пикантността беше и фактът, че гостът разговаряше с консервативен журналист от Републиканската партия.

Кандидатът на демократите обвини американските власти в много неща: от отказ да му осигурят защита от Сикрет сървис (според Кенеди той получава заплахи) до умишлено влошаване на отношенията с Русия.

Той смята, че САЩ в края на миналия век умишлено са ескалирали ситуацията. Горбачов, припомни Кенеди, в замяна на обединението на Германия поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. Белият дом се съгласи, но не спази обещанията си, тъй като смяташе, че е спечелил Студената война. Американците изтълкуваха погрешно отстъпките на Москва. Това многократно е изтъквано от руските власти.

Още тогава експерти предупредиха за възможен руски военен отговор, подчерта Кенеди. Но Северноатлантическият алианс не чу това. Резултатът е настоящата криза, “прокси”, опосредстван конфликт, както се изрази политикът.

Директен разговор

Говорейки за така наречения Евромайдан от 2014 г., Кенеди отново хвърли голяма част от вината върху Съединените щати. Помощник-държавният секретар Виктория Нуланд в телефонен разговор с посланика на САЩ в Украйна всъщност назначи ново местно правителство - месец преди падането на старото. Целият свят научи за това благодарение на аудиозаписа. Тактиката е стандартна. ЦРУ, отбеляза политикът, за половин век (между 1947 и 1997 г.) свали почти 90 правителства.

Американците използваха Украйна за свои цели много преди ескалацията с Русия, продължи Кенеди. Те откриха биолаборатории там като част от инициираните от Пентагона програми за разработване на биологични оръжия. Това нарушава Женевския протокол и затова проектът е прехвърлен от Министерството на отбраната на Министерството на здравеопазването. Но същността не се е променила.

„Имаме биолаборатории в Украйна, защото създаваме биологични оръжия и използваме всякакви нови методи на синтетична биология и генно инженерство“, каза политикът. Това е заявявано многократно в Москва. Руското министерство на отбраната издаде съответен доклад преди година, в който описва сивите схеми. Вашингтон мълчи по този въпрос. Но Кенеди е готов да наруши правилата на играта.

Американски разходи

„Ние вече дадохме на Украйна повече от 113 милиарда. И отменяме купоните за храна за 30 милиона американци, медицинската застраховка за 15 милиона”, възмущава се той.

Вашингтон не спира да твърди, че дори такава помощ за Киев не е критична за САЩ. Поддръжниците на ленд-лизинг, законът, върху който Байдън подписа през 2022 г., уверяват, че част от парите ще се върнат. Кенеди не харесва този аргумент: според него, ако нещо се върне, то ще отиде при военните и предприятията на военно-промишления комплекс, а не при населението.

Очевидно политикът демократ има много общо с Доналд Тръмп. И „магаретата“, и „слоновете“ вече са забелязали това.

На кръстопът

Популярността на Кенеди расте, но, разбира се, не можете да го наречете фаворит в президентската надпревара. Според социологическите проучвания той е далеч зад Байдън, Тръмп и губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Въпреки това рейтингът му на неодобрение е един от най-ниските, а общата динамика от пролетта насам е положителна.

Консервативната реторика лишава Кенеди от подкрепата на електората на демократите, но той печели нови поддръжници сред републиканците.

Въпросът е как да се възползва от такава нестандартна за американската политика ситуация. ДеСантис каза, че ако стане президент, ще назначи Кенеди за ръководител на Администрацията по храните и лекарствата или на Центъра за контрол на заболяванията. Друг кандидат-слон, Вивек Рамасвами, дори е готов да му даде вицепрезидентския пост.

Наистина, ако Кенеди загуби първичните избори на Демократическата партия, той може да се присъедини към победителя като негов подгласник (президент и вицепрезидент се избират като двойка). Друг вариант е да премине към "слоновете". Съдейки по разговорите с хора като Карлсон, този сценарий не е толкова нереалистичен. "Той има изключително ниски шансове за първичните избори. Ако е сериозен, трябва да помисли за смяна на партията", отбелязва известният ресурс “538”.

Русия не трябва да разчита на Кенеди, но това, което той казва, американците все пак го чуват. И всяка смяна на властта във Вашингтон е шанс за коригиране на сегашната изключително агресивна външна политика на САЩ.

 

 

Ренат Абдулин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа