Русия отива на лов за останките от украинската авиация

Русия отива на лов за останките от украинската авиация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:

Украйна се опитва да скрие базите на военната си авиация от Русия. За целта ВСУ решиха да използват пътища като писти.

 

 

До какво може да доведе подобна тактика, какво принуди врага да се обърне към нея и как това ще се отрази на плановете на руските въоръжени сили да лишат врага от възможността да изстрелва „Сторм Шадоу“ с голям обсег от Су-24?

Украйна ежедневно мести своите самолети от база в база. Според германското издание „Билд“ тази ситуация се е развила поради действията на руските войски, които се опитват да унищожат летателната инфраструктура на противника. Сега ВСУ  са принудени да използват като летища пътища, превърнати в писти. Със същата цел в Украйна бяха възстановени изоставени летища от времето на Съветския съюз.

В същото време се твърди, че новите авиобази са защитени от силите на системите за противовъздушна отбрана западно производство „Пейтриът“ и „Ирис-Т“. Освен това въоръжените сили на Украйна модернизираха около дузина съветски Су-24 за изстрелване на ракети „Сторм Шадоу“ и „Скалп“ с голям обсег. Според експертите Русия изстрелва 90% от своите крилати и балистични ракети по съоръженията, където се намират тези самолети. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски посети една от тези секретни авиобази в западната част на страната.

През последните дни руската армия наистина засили ударите си по украинските военни летища, включително тези, където могат да бъдат базирани бомбардировачи Су-24. По-конкретно, на 6 август Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за поразяването с „високопрецизни оръжия с голям обсег на военновъздушните и морски бази на ВСУ в районите на населените места Староконстантинов , Хмелницка област и Дубно, Ровненска област."

Експертната общност отбелязва, че използването на магистралите от противника като писта показва високата ефективност на ударите на Въоръжените сили на РФ по обекти на летателната инфраструктура. Отбелязва се, че при запазване на интензивността на огъня заплахата от украинската авиация може да бъде сведена до минимум.

„В Украйна всеки ден има все по-малко подходящи писти, от които могат да излитат военни самолети. Русия изчислява работата на вражеската авиация от тези писти и унищожава или техниката, или летищата“, казва Сергей Липовой, Герой на Русия, генерал-майор от авиацията, председател на президиума на общоруската организация „Офицери на Русия“.

Поради тази причина въоръжените сили са принудени да превърнат обикновените пътища в писти. Тоест подобни действия на противника са продиктувани от системната работа на руските ВКС. Успоредно с това врагът превръща някои пътища в летища „за отскок“.

„Още в съветско време в Украйна бяха построени летища, които се планираха да бъдат използвани в случай на военни конфликти. Затова Украйна използва изоставени строителни площадки, създадени за тези цели“, е сигурен събеседникът.

Според Липовой подобна модернизация на пътища и летища е много скъпа и рискована. „Чакълът върху такива ивици и всякакви отломки, които влизат в двигателя, извеждат от строя скъпите бойни самолет. Това води до смяна на двигателя с всички произтичащи от това последствия“, подчерта генерал-майорът.

Липовой също отбеляза ограничените ресурси на Украйна за преобразуване на съветските бомбардировачи Су-24 за използване на британско-френските ракети „Сторм Шадоу“ и „Скалп“. „Нанасяме удари по местата, където е базирана украинската авиация. И нашите системи за ПВО  ги унищожават при излитане на самолетите. Следователно ВСУ практически не са останали самолети“, посочи експертът. Според неговата прогноза „скоро ще настъпи моментът, когато тези ракети ще станат безполезни, тъй като ВСУ няма да има откъде да ги изстрелят“.

„Изглежда, че Русия е започнала мащабна кампания за унищожаване на украински летища и авиационна техника. Разбира се, такава ситуация усложнява живота на ВСУ. Противникът трябва да работи в условията на редовни атаки на стратегически важни обекти“, каза Олег Пантелеев, изпълнителен директор на агенцията „АвиаПорт“.

„В допълнение, използването на пътища като писта е предназначено да отвлече максимално вниманието на нашите военни. Но не всички магистрали са подходящи за нуждите на авиацията. Най-малкото пистата трябва да е предварително подготвена, да бъде маркирана със специална маркировка “, обяснява експертът.

„Но дори и тук ВСУ трябва да вземат предвид факта, че самите пътища не са предназначени за такова натоварване. И платното бързо става неизползваемо “, твърди събеседникът. „Основната заплаха за врага се крие във факта, че дори след няколко изстрелвания на самолети руските въоръжени сили могат да открият позициите и след това да нанесат точен удар. Тогава ще пострада самият път, а вероятно и летателния апарат, от които ВСУ разполагат с ограничен брой“, посочва той.

„Теоретично, ако Русия запази сегашната интензивност на ударите в продължение на няколко месеца, тогава заплахата от украинската авиация ще бъде сведена до минимум. И сега им е трудно, а разпръскването на силите за толкова дълъг период от време е изключително трудна задача “, заключава Пантелеев.

 

 

 

Евгений Поздняков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа