Ван И към Лавров: Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция за кризата в Украйна

Ван И към Лавров: Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция за кризата в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

"Страните оцениха високо прогресивното развитие на руско-китайските отношения, демонстриращи стабилност и положителна динамика в условията на обща геополитическа нестабилност на планетата", подчертават от руското външно министерство

 

 

Министърът на външните работи на Китай Ван И разговаря днес по телефона с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на китайското външно министерство.

Според изявлението Ван И е казал на Лавров относно кризата в Украйна, че Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция, активно ще насърчава мирните преговори и ще се стреми да намери политическо решение на въпроса, уточнява БТА.

Китай ще бъде "обективен и рационален глас" във всяка международна многостранна среща и "активно ще насърчава мирните преговори", допълва китайското външно министерство.

Изявлението бе направено, след като по-рано днес министерството на външните работи на Китай заяви, че международните преговори в Саудитска Арабия през уикенда за намиране на мирно решение на кризата в Украйна са помогнали "да консолидират международния консенсус".

Повече от 40 държави, сред които Китай, Индия, САЩ и редица европейски държави, но не и Русия, взеха участие в преговорите в Джеда, които приключиха вчера, отбелязва Ройтерс.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обсъди с китайския си колега Ван И международни въпроси, включително кризата в Украйна, както и двустранните отношения между Москва и Пекин, съобщи на сайта си руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Страните оцениха високо прогресивното развитие на руско-китайските отношения, демонстриращи стабилност и положителна динамика в условията на обща геополитическа нестабилност на планетата", се казва в съобщението. По време на разговора също така "бяха засегнати редица "горещи" регионални теми, включително украинската криза", посочва руското ведомство и допълва, че двамата министри са обсъдили редица международни въпроси.

"Отбелязано бе общото отхвърляне на конфронтационната политика на западния блок спрямо Русия и Китай, опитите за ограничаване на развитието им чрез санкции и други нелегитимни методи", се казва още в съобщението на руското външно министерство.

"Положителна оценка бе дадена на конструктивния диалог и високото ниво на сътрудничество между Москва и Пекин в рамките на ООН, БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Г-20 и други международни структури", отбелязва ведомството.

В съобщението се подчертава, че контактът между министрите на външните работи на Русия и Китай "още веднъж е потвърдил единството или широкото съзвучие в подходите на Москва и Пекин към световните дела".

"Потвърдена бе готовността за по-нататъшно поддържане на тясна външнополитическа координация", допълва руското външно министерство, като отбелязва, че страните са обърнали специално внимание на двустранния дневен ред относно изпълнението на споразуменията, постигнати на най-високо политическо равнище.

"Сергей Лавров поздрави китайския си колега с неотдавнашното му назначение за министър на външните работи на Китай и му пожела нови успехи в отговорната му работа", се казва още в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа