“Ню Йорк Таймс”: Украинската армия понесе големи загуби

“Ню Йорк Таймс”: Украинската армия понесе големи загуби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2023
  • Share:

В началото на контранастъплението Украйна загуби до 20 процента от въоръжението и бронираната си техника. Темпото спадна, тъй като устремът се забави и командирите промениха тактиката.

 

 

 

През първите две седмици от изтощителната контраофанзива на Украйна до 20 процента от оръжията, изпратени на бойното поле, са повредени или унищожени, според американски и европейски служители. Загубите включват някои от страховитите западни бойни машини - танкове и бронетранспортьори - на които украинците са разчитаха, за да отвърнат на руснаците.

Удивителният процент на жертвите спадна до около 10% през следващите седмици, казаха официални лица. Така се спестяват повече войски и оборудване, необходими за голяма офанзива, която според украинците тепърва предстои.

Част от подобрението дойде, когато Украйна промени тактиката, като се съсредоточи повече върху изтощаването на руските сили с артилерия и ракети с голям обсег, отколкото върху атакуването на вражески минни полета и стрелба.

Но тази добра новина засенчва някои мрачни реалности. Загубите също намаляха, тъй като самата контраофанзива се забави, а на места дори спря, докато украинските войници се борят срещу страхотната отбрана на Русия. И въпреки загубите, украинците досега са взели само пет от 95-те километра, които се надяват да изминат, за да стигнат до морето на юг и да разделят руските сили на две.

Един украински войник каза в интервю тази седмица, че дронът на неговата част е заснел кадри на няколко западни бронирани машини, попадащи под артилерийски обстрел южно от град Велика Новоселка.

„Всички изгоряха“, каза войника, който се представи като сержант Игор. „Всички се надяваха на голям пробив“, каза той, добавяйки, че тези, които гледат отдалеч, разбират значението на бавния и стабилен напредък.

Русия имаше много месеци, за да се подготви за контранастъпление, а фронтът е осеян с мини, капани за танкове и окопани войски, докато руските разузнавателни дронове и хеликоптери летят все по-често над тях.

Предвид тези укрепления, казват експертите, не е изненадващо, че Украйна ще претърпи сравнително големи загуби в ранните етапи на кампанията.

Точният брой на оръжията и бронираните машини, които са били унищожени в контранастъплението, за разлика от "мобилните поражения", които могат да бъдат поправени, са строго пазени тайни и американски служители дават сурови числа, въпреки че поне дават процента на загубените оръжия . Но комбинация от данни с отворен код и официални оценки може да даде представа за времето на унищожаването, особено в ранните етапи.

Украинската 47-а механизирана бригада, една от трите екипирани от Запада и обучени единици, разположени в началото на кампанията, трябваше да получи 99 “Брадли”, според изтеклите планове за контранастъплението от февруари - все пак най-новите, които бяха публикувани.

Данни от “Орикс”, уебсайт за военни анализи, който брои само визуално потвърдените от него жертви, показват, че 28 от тези “Брадли” са били изоставени, повредени или унищожени, включително 15 в село в района на Запорожие на 8 и 9 юни, когато 47-ма е била атакувана с хеликоптери, докато са хванати в минно поле. Други шест “Брадли” бяха изоставени или унищожени в Малая Токмачка на 26 юни, но изследователите на “Орикс” казаха, че тези загуби са настъпили по-рано, въпреки че не е ясно точно кога.

Украинските власти казват, че досега армията се е придвижила дълбоко в южните райони на Донецка област, но не повече от осем километра от бившата фронтова линия във Велика Новоселка. Трябва да измине още 85 км, за да стигне до Азовско море, което е основната цел на контраофанзивата, тъй като ще прекъсне сухопътния мост към Крим, увреждайки и без това разклатената логистика на Русия. Украинските сили също настъпват в две направления в района на Запорожие.

Още по-бавно се получава в района на Орехов в Запорожка област, където по-голямата част от “Брадли” и “Леопард” бяха изпратени в откритите полета. Там украинската армия напредна само около километър.

 

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа