Щатската гвардия на ДеСантис се обучава като лична милиция

Щатската гвардия на ДеСантис се обучава като лична милиция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Щатската гвардия на Флорида, създадена от десния губернатор Рон ДеСантис, под прикритието на цивилни сили за помощ при бедствия, вместо това се обучава като въоръжена, боеспособна милиция под негово лично командване, според военни ветерани, напуснали програмата. Те подадоха оставки след лагер миналия месец, като се разтревожиха от „милитаристичното обучение и злоупотребата с ветеран с увреждания, пострадал от ръцете на инструктори", според разследване на Miami Herald и Tampa Bay Times.
Популяризирана от ДеСантис като „гражданска отбранителна сила насочена към извънредни ситуации", щатската охрана бързо се превърна в нещо съвсем различно, установи докладът. Доброволците са обучавани за военен бой, включително използване на оръжие; поло блузите и панталоните в цвят каки бяха заменени от камуфлажни униформи; и новобранците биваха „облаяни" от инструкторите на тренировъчния лагер в съвместната тренировъчна база, които ги събуждаха преди разсъмване и изключваха светлините в 10 вечерта.
Освен това ръководеният от републиканците щатски законодателен орган на ДеСантис допринесе за промяната на посоката, като тази година одобри огромно разширяване на финансирането, размера и оборудването на силите. Бюджетът им се увеличи от 10 милиона долара на 107,5 милиона долара, а максималният размер се увеличи повече от три пъти - от 400 новобранци на 1500.
В списъка за пазаруване на губернатора бяха хеликоптери, лодки, полицейско оборудване и дори технология за хакване на мобилни телефони, за една сила извън федералната юрисдикция и подчинена пряко на него.
„Програмата беше отвлечена и се превърна в нещо, от което се опитвахме да стоим далеч: в милиция", каза пред репортери Брайън Нюхаус, пенсиониран ветеран от флота с 20-годишен опит. Първоначално Нюхаус беше избран да ръководи една от трите дивизии на щатската гвардия и е бил отстранен от базата близо до Джаксънвил в първия ден от обучението, след като изразил загрижеността си пред инструкторите. „Дори не мисля, че губернаторът знае какво се случва. Не мисля, че това на радара му в момента", каза Нюхаус, отбелязвайки, че ДеСантис е бивш лейтенант от флота.
Според Нюхаус и други двама, които са се отказали, след десетилетия военна служба, „обучаващите са неопитни и лагерът е шамар. На доброволците не бяха дадени почти никакви писмени обучителни материали и не бяха тествани какво са научили. Освен това не е имало медицински или физически прегледи, за да се определят нивата на годност на новобранците, преди да се впуснат по писта с препятствия и взискателна тренировка", казаха те.
Очевидната дисфункция изглежда отразява ръководството на организацията като цяло. Репортерите на Herald/Times, които прегледаха записите, както и интервюираха новобранци, отбелязаха, че държавната гвардия търси своя трети командир за осем месеца. Капитанът от рекзерва на флота Луис Солер, беше изключен от тренировъчния лагер и се оттегли „по лични причини", според офиса на ДеСантис.
Нюхаус каза, че той и Солер гледат на програмата като на екип за реагиране при извънредни ситуации в съответствие с първоначалното описание на ДеСантис и начин гражданите да служат на своите общности, а не това, в което се е превърнала. „Това е военна организация, която ще бъде използвана за подпомагане на правоприлагането при бунтове и нелегална имиграция".
Демократите изразиха страх през 2021 г., когато ДеСантис за първи път предложи да се реактивира щатската гвардия, пасивна след Втората световна война, че в крайна сметка тя ще се превърне в паравоенна сила, подчинена само на авторитарния лидер на Флорида.

Станете почитател на Класа