Фумио Кишида: Украинската криза ще се проточи

Фумио Кишида: Украинската криза ще се проточи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2023
  • Share:

Японският премиер Фумио Кишида смята, че кризата около Украйна ще се проточи и страните от Групата на седемте (Г-7) трябва да бъдат единни в подкрепа за Киев, става ясно от негово интервю за телевизия Ен Уйм Кей, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 



"Съществуват опасения, че ситуацията в Украйна ще се проточи. Смятам, че именно в този контекст Г-7 трябва отново да се обедини и да покаже силна солидарност към Украйна. Силни санкции срещу Русия и силна подкрепа за Украйна. Ние ще продължим да го правим. Смятам, че е важно да изпратим такъв сигнал (на срещата на върха на Г-7)", заяви премиерът.

Говорейки за предстоящата среща на лидерите на Г-7 в Хирошима, Кишида заяви, че я смята за много важно събитие. "Световните лидери ще се съберат тук, за да обсъдят въпроси, свързани с мира и стабилността. Тъй като неспокойната международна общност е изправена пред исторически повратен момент, смятам, че няма по-подходящ град за такива дискусии от Хирошима. Изправени сме и пред въпроса как да се справим с мащабни международни кризи, като например енергийната и продоволствената", добави Кишида.

Япония ще председателства Г-7 през 2023 г. От 19 до 21 май домакин на срещата на върха на Г-7 ще бъде Хирошима - градът, който е бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. На срещата на върха са поканени и лидерите на Австралия, Бразилия, Островите Кук, Индия, Индонезия, Съюза на Коморските острови, Южна Корея и Виетнам.

Станете почитател на Класа