Шолц поиска регистър за щетите от войната в Украйна

Шолц поиска регистър за щетите от войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2023
  • Share:

Германският канцлер, Олаф Шолц, предложи създаването на международен регистър за щетите от войната в Украйна.

 

 

Той заяви, че това е крайно необходимо, за да бъдат документирани последиците от руската военна агресия в Украйна и за да се осигури основа за възстановяването на страната.

В изказването си пред Съвета на Европа в Рейкявик, канцлерът подчерта, че регистърът може да послужи и като база за разговори на международно равнище, което е от решаващо значение за бъдещето на украинската държава, предаде БТА.

Около 30 европейски държавни и правителствени ръководители заминаха за Исландия за първата среща на върха на Съвета на Европа от почти 20 години насам, съобщи ДПА.

Сред очакваните участници, освен германският канцлер, са френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Джорджия Мелони.

Съветът на Европа, който е основан след Втората световна война, има за цел да насърчава правата на човека, демокрацията и върховенството на закона и е различен от Европейския съюз, поради което сред неговите 46 членове са и държави като Великобритания, Турция и Украйна.

Ще присъстват и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и наблюдатели от ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Срещата в Рейкявик ще бъде първата среща на върха на Съвета на Европа от 2005 г. насам и едва четвъртата по рода си среща на държавни и правителствени ръководители. Очаква се основната тема на двудневната среща на върха да бъде войната в Украйна.

Членовете на съвета ще обсъдят как Русия може да бъде държана отговорна за войната си срещу съседната страна. Русия беше изключена от съвета, след като миналата година започна пълномащабна инвазия в Украйна, посочва ДПА.

На срещата ще бъдат обсъдени възникващите заплахи на фона на продължаващата война в Украйна, посочва Ройтерс.

"Съветът на Европа често е подценяван по своята значимост”, заяви пред Ройтерс Франк Швабе, германски депутат, който е участвал в планирането на срещата на върха.

Според проект на заключителната декларация, видян от Ройтерс, лидерите ще одобрят нов Регистър на щетите, механизъм за регистриране и документиране на доказателства и претенции за щети, и искове за обезщетения, загуби или вреди, причинени в резултат на руската инвазия.

 

Станете почитател на Класа