Гренландска депутатка отказа да говори датски в парламентарен дебат

Гренландска депутатка отказа да говори датски в парламентарен дебат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.05.2023
  • Share:

Гренландска депутатка отказа да говори датски по време на дебат в датския парламент в Копенхаген и вместо това говори на родния си инуитски език, разочаровайки неразбиращите депутати и подчертавайки обтегнатите отношения между Дания и Гренландия.
Аки-Матилда Хоег-Дам, един от двамата членове на датския парламент, представляващи Гренландия, изнесе почти седемминутна реч на гренландски по време на дебат за отношенията между двете страни. Когато председателят на парламента насърчи Хоег-Дам да повтори речта си на датски, тя отказа.
Гренландия, датска колония до 1953 г., когато става официална част от Кралство Дания, има свой собствен официален инуитски език. Датският се преподава като втори език от първата година в основното училище. Двата езика не си приличат по нищо.
Отношенията между Дания и Гренландия се влошиха напоследък след разкритията миналата година за неправомерно поведение от страна на датските власти в Гренландия през 20-ти век, включително поставяне на вътрематочни устройства на някои гренландски жени през 60-те и 70-те години на миналия век.
След дебата Хоег-Дам каза, че речта й се е фокусирала върху последните разкрития. „Не разбирам защо е толкова омразно да ми бъде позволено да говоря това, което е категоризирано като официален език на Гренландия, която е моят избирателен район. Вече не се страхуваме да говорим открито. Не се страхуваме да използваме гласа и езика си. Духът на промяната е тук и следващата стъпка в правилната посока ще бъде формирането на държава", каза Хоег-Дам.
През 2009 г. Гренландия получи широка автономия за самоуправление, включително правото да обяви независимост от Дания. Миналата седмица правителството на Гренландия представи първия си проект на конституция пред парламента.
Датският министър-председател Мете Фредериксен, която присъства на дебата, беше видяна озадачена да оглежда залата.

Станете почитател на Класа