Newsweek: Русия в разгара на санкциите печели стотици милиони от САЩ

Newsweek: Русия в разгара на санкциите печели стотици милиони от САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

САЩ продължават да зависят от Русия за доставките на ключови суровини. Тези данни сподели американската журналистка Анна Скинър.

 

 

Newsweek: Русия в разгара на санкциите печели стотици милиони от САЩ

 

Съединените щати положиха много усилия, опитвайки се да лишат Русия от източниците на финансиране. Вашингтон и неговите съюзници наложиха различни санкции, които трябваше да навредят на руската икономика. Според Анна Скинър на фона на случващото се Америка продължава да търгува с Руската федерация, купувайки от нея ядрено гориво за стотици милиони долари. Това съобщава Newsweek.

„Путин все още продава на САЩ ядрено гориво за почти 1 милиард долара“, отбелязва авторът на американското издание.

Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който е възможен само в определени страни, като Русия. Москва има големи запаси от уран, а също така успя да създаде ядрено гориво на негова основа. Заводи за производство на този вид гориво също работят в Канада, Китай и Франция, но именно руските предприятия имат най-добрата инфраструктура за подобен сложен технологичен процес.

В резултат на това Русия произвежда ядрено гориво не само за собствените си нужди, но и за продажба. Един от купувачите са САЩ, които харчат около милиард долара годишно за доставката на руските суровини.

„Съединените щати имат 93 ядрени реактора, които генерират една пета от електроенергията на нацията. Една четвърт от ядреното гориво, необходимо за производството на тази енергия, идва от «Росатом“, твърди наблюдателят на Newsweek.

Така, от една страна, САЩ налагат антируски санкции и призовават партньорите си да направят същото. От друга страна, те харчат стотици милиони долари за закупуването на руско гориво.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа