Киев обяви „ефективни“ контраатаки край Бахмут

Киев обяви „ефективни“ контраатаки край Бахмут
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.05.2023
  • Share:

Отделни германски действащи и бивши политици, сред които бившият канцлер Герхард Шрьодер от социалдемократите и лидерът на „Алтернатива за Германия“ Тино Хрупала, са присъствали на прием в руското посолство в Берлин по случай годишнината от победата над нацистка Германия.

 

 

Според Хрупала и други участници Шрьодер е бил там със съпругата си Со Йон Шрьодер-Ким. Самият той не е отговорил на запитванията на медиите. Според Berliner Zeitung много други германски политици не са присъствали в знак на протест срещу руската агресивна война в Украйна. Сред останалите участници са левият политик Клаус Ернст и бившият генерален секретар на ГДР Егон Кренц.

По данни на посолството сред присъстващите на приема са били представители на страните-членки на ОНД и „приятелски страни" от Азия и Африка, както и ветерани, представители на Руската православна църква и германската общественост. В речта си руският посланик Сергей Нечайев е изтъкнал, че „машината на смъртта" на германците е коствала живота на 27 милиона съветски граждани. 

 

Много германци осъждат действията на бившия канцлер Шрьодер. Снимка:  EPA/FILIP SINGER

Много германци осъждат действията на бившия канцлер Шрьодер. Снимка: EPA/FILIP SINGER

 

Според текста на речта, публикуван на уебсайта на посолството, той се е оплакал, че „все по-често се правят опити за изопачаване на историята в полза на настоящата политическа конюнктура, за приравняване на жертви и палачи, както и на победители и победени". „На нацизма не трябва да се дава нито една възможност да се възроди, дори и като русофобия", е казал Нечайев.

Владимир Кличко: Шрьодер е отвратителен 

Бившият световен шампион по бокс Владимир Кличко осъди остро появата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в руското посолство. 

„Посещението на Герхард Шрьодер на тържеството в руското посолство показва, че и той лично подкрепя престъпната война срещу Украйна", заяви Кличко пред вестник Bild. По този начин политикът нарушавал всички ценности, които Германия и Западът отстояват. 

„Как може един бивш германски канцлер да падне толкова ниско и да празнува заедно с руснаците, които убиват нас, украинците, които разрушават нашата инфраструктура, които искат да ни заличат?", попита риторично Кличко и добави: „Не намирам това за нищо друго освен за отвратително“.

Станете почитател на Класа