Хейдар Алиев – геният на азербайджанската държавност

Хейдар Алиев – геният на азербайджанската държавност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

На 10 май 2023 г. се навършват сто години от рождението на Хейдар Алиев – една от най-великите личности на Азербайджан.

 

 

Укрепването и развитието на държавността на Република Азербайджан, която възвръща своята независимост през 1991 г., са неразривно свързани с името на този велик човек. Под ръководството на Хейдар Алиев, почитан от азербайджанския народ като общонационален лидер, Азербайджан прави огромни крачки в политическата, социално-икономическата, научно-техническата и културната област.

 

 

Талантът за държавническо управление и политическата мъдрост на Хейдар Алиев блесват още по-ярко в началото на 90-те години на миналия век, когато Азербайджан е почти на ръба отново да загуби наскоро възстановената си независимост, която е сериозно застрашена от военната агресия от страна на Армения, окупацията на една пета от суверенните територии на Азербайджан и извършеното етническо прочистване, превърнало около един милион азербайджанци в бежанци и вътрешно разселени лица.

 

 

Хейдар Алиев разгръща мащабни реформи и щателно разработена стратегия за развитие, която превръща независим Азербайджан в модерна мощна държава с динамично икономическо развитие. Неговата далновидна енергийна стратегия гарантира природните ресурси на Азербайджан да принадлежат на азербайджанците и същевременно да са от полза за партньорите на страната. Благодарение на тази своя стратегия Азербайджан се превърна в благоуспяваща страна и сега е доверен и надежден европейски партньор в енергийната диверсификация на Европа.

 

 

Курсът, предприет от националния лидер Хейдар Алиев, укрепи политическия, икономическия и отбранителния потенциал на Азербайджан, като проправи път за вътрешна социално-политическа стабилност, а външната му политика спечели много нови приятели и партньори, включително и Република България. В своята реч по време на официалното си посещение в България на 29 юни 1995 г. Хейдар Алиев изтъкна голямото си уважение към българския народ, българската земя и изключителните постижения на българския народ в хода на многовековната му история.

 

 

Хейдар Алиев, основател на съвременната азербайджанска държавност, посвети безкористно живота си в служба на хората и днес на неговата стогодишнина азербайджанците по целия свят отдават почит пред забележителното наследство, което той оставя.

Станете почитател на Класа